De Kamer van Koophandel (KVK) gaat telefoonnummers van zzp’ers en andere eenmanszaken weglaten uit zijn online-adressenbestand. Op die manier worden de ondernemers niet meer lastig gevallen met verkooptelefoontjes.

De KVK ontving al langer klachten van ondernemers. Uit een enquête onder ongeveer 1.700 ondernemers, werd duidelijk dat 78 procent van hen regelmatig via de telefoon wordt benaderd.

Veertig procent van de ondervraagden ervaart hinder van die telefoontjes. Interessant om daarbij te vermelden is dat 39 procent van de ondernemers zzp’er is. De KVK denkt daarom dat vooral zzp’ers veel last hebben van de verkooptelefoontjes.

De KVK zal de wijziging begin 2019 doorvoeren, maar dat betekent niet dat de telefoonnummers helemaal niet meer te vinden zijn.

De KVK is  namelijk wettelijk verplicht om het telefoonnummer van zzp’ers in het handelsregister te vermelden en mag geen aanvragen om informatie weigeren. Het online-adressenbestand kan de KVK wel aanpassen zonder dat er een wetswijziging nodig is.

Ondernemers laten ook weten dat ze het belangrijk vinden dat er contactgegevens van bedrijven in het handelsregister staan. Bijna twee derde vindt dat het telefoonnummer absoluut vermeld moet worden en slechts 15 procent van de ondernemers ervaart de openbaarheid van het register als onprettig.

LEES OOK Dit zijn de 25 beste werkgevers van Nederland – als je hecht aan een prettige bedrijfscultuur en de balans tussen werk en privé

Lees ook op Business Insider