De prijzen van koopwoningen zijn in maart gemiddeld met 2,1 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Wel zijn de huizenprijzen nu al negen maanden min of meer op hetzelfde niveau.

De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is groter dan in februari, toen bestaande koopwoningen 1,7 procent goedkoper waren op jaarbasis, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Toch kun je op basis van de nieuwe cijfers niet concluderen  dat de huizenprijzen weer dalen. Volgens cijfers van het Kadaster is de huizenprijs al negen maanden vrijwel stabiel.

De prijsdaling voor maart staat wel in contrast met de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Die meldde 10 april dat over het gehele eerste kwartaal er op sprake was van een jaar-op-jaar prijsstijging.

Volgens de cijfers van het Kadaster liggen de prijzen ook in het hele eerste kwartaal lager dan in 2013. De prijsindex van Bestaande Koopwoningen van Het Kadaster bedroeg 85,2 (2010 = 100) in het eerste kwartaal van 2014 tegen 86,5 in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Overigens zijn de prijzen in het eerste kwartaal van 2014 wel gestegen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2013. Toen kwam de index van Het Kadaster uit op 84,8.

Lees ook

Eerste kwartaal 2014: dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt

ANP / Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl