De regeringscoalitie van VVD en PvdA doet verwoede pogingen om de zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid te redden. Die sneuvelde dinsdag in de senaat door de tegenstand van veel oppositiepartijen én de tegenstemmen van drie dissidente PvdA’ers.

Op het Binnenhof wordt gevreesd dat het conflict over de weggestemde zorgwet kan escaleren tot een kabinetscrisis. De drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA zullen uiteindelijk moeten instemmen, anders dreigt het kabinet te vallen, verwachten ingewijden.

Woensdagochtend komt volgens ingewijden de Senaatsfractie bijeen voor overleg. PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher van de PvdA zouden daarbij aanwezig zijn. Op enig moment zal ook Schippers zich daarbij aansluiten, is de verwachting.

Principiële bezwaren

Volgens ingewijden rond de coalitie is in het crisisberaad afgesproken dat Schippers haar afgestemde wetsvoorstel zonder wijzigingen begin volgend jaar opnieuw zal inbrengen in de Tweede Kamer. Er worden wel maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de principiële bezwaren van de dissidente PvdA’ers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst.

Het kabinet wil van die drie woensdag horen dat zij bereid zijn verder te denken en mee te praten over de plannen van Schippers. Zijn ze dat niet, dan dreigt woensdag al een kabinetscrisis.

Willen ze wel meepraten, dan zal Schippers haar voorstel opnieuw door de Tweede Kamer loodsen. Daarna komt het weer in de senaat op tafel. Dan moeten alle drie de dissidenten voor stemmen. Anders haalt het wetsvoorstel het opnieuw niet en is er alsnog een kabinetscrisis.

Afspraken nakomen

Premier Mark Rutte zei na afloop van het crisisoverleg met de coalitiepartijen en de drie bevriende oppositiepartijen dat het in de politiek ontzettend belangrijk is dat afspraken worden nagekomen. Daar is volgens de premier dinsdag "iets heel erg misgegaan".

De wet is voor het kabinet van groot belang vanwege de wijzigingen in de zorgpolissen en de beperking van de vrije artsenkeuze. De wet moet bovendien vanaf 2016 een besparing opleveren van 1 miljard euro jaarlijks. VVD en PvdA streven ernaar om het wetsvoorstel zo aan te passen dat de drie dissidente PvdA-senatoren er alsnog mee kunnen instemmen.

Ter Horst: voorstel van tafel

Een van de drie, oud-minister Guusje ter Horst, reageerde daar in de nacht van dinsdag op woensdag bijzonder afhoudend op. Wat haar betreft, is het wetsvoorstel van tafel.

Ter Horst wees erop dat zij niet gebonden is aan het regeerakkoord, maar alleen aan het verkiezingsprogramma van de PvdA. De andere tegenstemmers, PvdA-senatoren Duivesteijn en Linthorst, hebben principiële, inhoudelijke bezwaren tegen Schippers' voorstel.

Crisisberaad binnen coalitie

Het wegstemmen van de zorgwet (38 stemmen tegen, 33 voor) leidde onmiddellijk tot crisisberaad binnen de coalitie. Eerst de top van de coalitie in het Torentje van premier Mark Rutte, daarna de top van VVD en PvdA apart, daarna weer samen, waarna ook de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP aansloten.

D66-leider Alexander Pechtold wees erop dat een snelle oplossing nodig is, omdat het onverteerbaar is mensen met een persoonlijk zorgbudget langer in onzekerheid te houden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl