Het kabinet wil het lage btw-tarief van 6 procent grotendeels afschaffen. Op primaire levensmiddelen na worden honderden diensten en producten die nu nog onder het lage tarief vallen, gelijk getrokken met het standaardtarief van 21 procent.

Dat is een van de punten in het voorstel voor de herziening van het belastingstelsel, zeggen bronnen rond de onderhandelingen tegen NRC Handelsblad.

Nu vallen onder meer boeken, tijdschriften, kappers, schoenlappers, circussen en bioscopen onder het lage btw-tarief. De verhoging van het btw-tarief moet het kabinet 4 tot 5 miljard euro opleveren.

Het was al bekend dat een verandering in het btw-systeem eraan zat te komen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) had vorig jaar al gezegd dat de boodschappen hiervan in ieder geval uitgezonderd zouden worden.

De mogelijk miljarden euro’s die met deze wijziging worden binnengehaald, kunnen ingezet worden om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat een van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen.

Vooral rijken profiteren

Het lage btw-tarief is bedoeld om de belastingdruk op mensen met een lager inkomen te verminderen. Maar het Centraal Planbureau concludeerde vorig jaar in een rapport dat daar nauwelijks sprake van is. Juist de rijkeren profiteren meer, omdat zij meer geld uitgeven. Ze gaan bijvoorbeeld uit eten en naar musea, terwijl minder bedeelden dat niet doen.

Ook voor het midden- en kleinbedrijf zou het goed zijn om het btw-stelsel aan te passen, aldus de onderzoekers. Onderwijs- en zorginstellingen, banken en bijvoorbeeld ook sportverenigingen zijn vrijgesteld van btw en hoeven die dus niet te rekenen over hun omzet. Maar ze betalen de belasting wel over hun inkopen.

Dit proberen ze te voorkomen, door diensten intern uit te voeren. Dat scheelt ze immers geld. Ondernemers worden daardoor niet ingehuurd om de klussen te klaren en dat is verstoring van de concurrentie.

Volgens de onderzoekers is het voor de welvaart van een land beter om de btw-tarieven gelijk te trekken en de lagere inkomen te helpen via inkomstenbelasting en uitkeringen.

Woensdagavond overleg

De coalitiefracties VVD en PvdA kwam maandag tot een akkoord met het kabinet over de hervorming. Wiebes heeft oppositiepartijen uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de plannen. Het kabinet wil de details daarvan nu nog niet openbaar maken. De oppositie wil dat juist wel zodat ze daarover kunnen debatteren en overleggen met hun achterban.

De SP gaat daarom uit protest niet op de uitnodiging in. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS gaan wel en zullen op openheid aandringen.

Lees ook

12 bizarre voorbeelden van btw-waanzin

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl