Het kabinet zit woensdag voor het eerst om de tafel met Tweede Kamerleden van de regeringspartijen VVD en PvdA om te praten over een herziening van het belastingstelsel.

Minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën kwamen even voor drie uur aan in de Kamer voor overleg met de financieel specialisten van de VVD, Mark Harbers en Helma Neppérus, en die van de PvdA, Henk Nijboer en Ed Groot.

Wiebes heeft de afgelopen tijd alle fracties in de Kamer gevraagd wat hun wensen en ideeën zijn voor een grote herziening van het belastingstelsel. De resultaten daarvan bespreken hij en Dijsselbloem nu met de regeringspartijen. De verwachting is dat de gesprekken in coalitieverband twee weken kunnen duren. Daarna wordt de oppositie uitgenodigd mee te onderhandelen.

Wiebes wilde woensdag voor het gesprek weinig kwijt. Hij zei dat hij al maanden met fracties praat over belastingherzieningen, maar dat met nog vrijwel geen partij het gesprek is afgerond. ,,Mijn agenda is gevuld met het belastingstelsel.”

Het kabinet maakte vorig jaar bij Prinsjesdag bekend te gaan werken aan een grote belastingherziening. De laatste dateert al weer van 2001 en groot onderhoud is nodig. Voor Wiebes is een vereenvoudiging van het stelsel belangrijk. Hij doelt daarmee op het totaal van toeslagen en aftrekposten dat de uitvoerbaarheid van het stelsel onder grote druk zet.

Werken moet meer opleveren

Een ander cruciaal uitgangspunt voor het kabinet is lagere lasten op arbeid. De belastinghervorming moet op termijn leiden tot 100.000 extra banen. In totaal wil het kabinet de lasten met 15 miljard euro verlagen. Voor 10 miljard moet dat gebeuren door lastenverschuivingen. Voor de veranderingen zijn 3 tot 5 miljard euro nodig als 'smeermiddel'.

VVD en PvdA delen het uitgangspunt van lagere lasten op arbeid, maar verschillen van mening over andere mogelijke hervormingen, zoals een aanpassing van de vermogensrendementsheffing en vergroening van het stelsel. Het kabinet hoopt deze zomer knopen te kunnen doorhakken over de eerste stappen in de belastinghervorming, die dan per 1 januari moeten ingaan. In elk geval de autobelastingen moeten dit voorjaar worden aangepast.

De laatste grote belastinghervorming dateert van 2001. In het najaar van 2013 deed de Commissie Van Dijkhuizen een aantal aanbevelingen voor een nieuw stelsel. De kans is groot dat het kabinet zal gaan shoppen in het rapport van Van Dijkhuizen, maar de kans is klein dat de herziening zo drastisch wordt als de commissie destijds voorstelde. Z24 vatte destijds de aanbevelingen van de commissie in dit artikel samen.

ANP / Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl