De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat China westerse landen “slim beïnvloed” in hun economische concurrentiestrijd en ze probeert tegen elkaar op te zetten.

“Een van de uitdagingen die we als westerse wereld hebben, is dat we met elkaar concurreren”, zei Trudeau tegen de Canadese televisiezender Global News. “We zoeken uit hoe we Canadees rundvlees makkelijker in bepaalde landen of markten kunnen krijgen dan Australisch rundvlees.”

“Er is concurrentie onder vrienden, omdat we kapitalistische democratieën zijn en het proberen goed te doen. Vooral gezien de buitengewone economische mogelijkheden van de opkomende Chinese middenklasse”, zei hij.

“Hoe krijgen we daar toegang toe? Nou, door met elkaar te concurreren. En China heeft ons, van tijd tot tijd, heel slim tegen elkaar uitgespeeld op een concurrerende manier”, zei hij, zonder op specifieke acties van China in te gaan.

Hij drong er ook bij de westerse landen op aan om eensgezinder te reageren. "We moeten beter samenwerken en ons sterk maken, zodat China ons niet in een hoek kan drijven en ons niet tegen elkaar opzet", zei hij.

Moeilijke relatie tussen Canada en China

De relatie tussen Canada en China is ijzig te noemen. Dat komt door de aanhouding van Meng Wanzhou in 2018. Wanzhou is de dochter van Huawei-miljardair Ren Zhengfei en de financieel directeur van het bedrijf van haar vader. Ze werd beschuldigd van het schenden van Amerikaanse handelssancties met Iran.

Als vergelding voor haar arrestatie hield China twee Canadese burgers bijna drie jaar vast. De twee werden beschuldigd van aan nationale veiligheid gerelateerde vergrijpen. Al voor de arrestatie van Meng hadden beide landen herhaaldelijk ruzie over de reputatie van China op het gebied van mensenrechten.

Recentelijk kondigden Canada en een aantal bondgenoten, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, een diplomatieke boycot aan van de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Ook hiervoor werd als reden de reputatie van het land op het gebied van mensenrechten gebruikt.

"We zien dat tientallen landen zich aansluiten bij de kwestie van willekeurige detenties, waarmee ze op een tastbare manier verklaren dat dwangmatige diplomatie niet geaccepteerd wordt", zei Trudeau. "Dat soort initiatieven maken een verschil."

China verwierp eerder deze maand de reeks boycots. Het land beweert dat ze er toch niet toe doen, omdat de ambtenaren achter de oproepen tot een boycot nooit waren uitgenodigd.

LEES OOK: China heeft de op 2 na grootste luchtmacht ter wereld – met deze gevechtsvliegtuigen dagen ze het Westen uit