Popster Justin Bieber begon dit jaar met de aankoop van zijn eerste Bored Ape Yacht Club NFT voor 500 ether. Op basis van de waarde van cryptomunt ether in januari ging het omgerekend om een bedrag van 1,3 miljoen Amerikaanse dollar.

NFT’s zijn unieke digitale eigendomsbewijzen die vastgelegd worden op een digitaal logboek. Ze worden onder meer gebruikt om het bezit van digitale kunstwerken en verzamelobjecten vast te leggen. In 2020 en begin dit jaar was er een grote hype rond NFT’s, waarbij prijzen astronomische hoogten bereikten.

Maar met de crash van de cryptomarkt in 2022 is ook de NFT-markt onderuit gegaan. De marktwaarde van individuele NFT’s van de bekende Bored Ape-collectie is de afgelopen week gekelderd tot 58 ether, omgerekend ongeveer 70 duizend dollar. Dat is een prijsdaling van 95 procent vergeleken met de start van dit jaar, volgens de data van NFT Price Floor.

De duikvlucht van de prijzen van NFT’s werd de afgelopen weken versneld door het omvallen van cryptohandelsplatform FTX eerder deze maand. Dat zette een daling van de koersen van cryptomunten in gang en pakte ook negatief uit voor de marktwaarde van de Bored Ape Yacht Club-collectie van NFT’s.

Een fenomeen dat hierbij meespeelde, is dat bezitters van NFT’s hun stukken in paniek probeerden te verkopen, voordat prijzen nog verder zouden dalen, zo meldde cryptonieuwssite Decrypt

De Bored Ape Yacht Club-collectie, die bestaat uit meer dan tienduizend NFT’s met een cartoon van een aap in verschillende outfits, is een van de meest succesvolle NFT-collecties. Begin dit jaar had de totale collectie een waarde van meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar.

Sinds januari 2022 zijn de verkopen van NFT’s echter geïmplodeerd en daalden de prijzen met meer dan 80 procent, schrijft Decrypt.  

Naast de Bored Ape Yacht Club is ook de waarde van enkele andere topcollecties van NFT’s deze maand opnieuw ingezakt. De prijzen van DeGods zijn volgens Forbes gekelderd met 68 procent en die van CryptoPunks’ met 37 procent. 

Hoewel Justin Bieber nooit heeft gezeg waarom hij een NFT kocht voor meer dan 1 miljoen dollar, stellen sommige opiniemakers dat celebrities NFT’s kopen als statussymbool, als een manier om hun vermogen ten toon te spreiden met exclusieve aankopen.

LEES OOK: Domino-effect dreigt door val van cryptobeurs FTX: Genesis, BlockFi en Voyager Digital in de problemen