Het aandeel van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway van ondernemer Jitse Groen kelderde woensdag tot het laagste koersniveau ooit op de Amsterdamse beurs. Analisten van de Duitse zakenbank Berenberg waren in een nieuw rapport erg pessimistisch over het moederbedrijf van Thuisbezorgd, dat dit jaar al zo’n 70 procent aan beurswaarde zag verdampen.

De analisten van Berenberg verwachten dat Just Eat Takeaway in het Verenigd Koninkrijk nooit zo winstgevend zal zijn als aanvankelijk was beoogd en adviseren het aandeel te verkopen.

Ze verwachten ook dat de verkoopprijs van de Amerikaanse dochteronderneming Grubhub fors lager zal zijn dan de overnameprijs van 7,3 miljard dollar die Just Eat Takeaway enkele jaren geleden betaalde.

Het aandeel Just Eat Takeaway ging woensdag gedurende de handelsdag 20 procent onderuit en sloot uiteindelijk bijna 17 procent lager.

Koers van Just Eat Takeaway in 2022
Koers van Just Eat Takeaway in 2022
Markets Insider

Mede door het verlies van Just Eat Takeaway verloor de AEX-index 0,5 procent tot 666,01 punten. Techinvesteerder Prosus, die eerder deze week aankondigde aandeelhouders te paaien met een aandeleninkoop, won 2,9 procent en was daarmee de sterkste stijger.

De DAX in Frankfurt zakte 1,7 procent in afwachting van de nieuwste gegevens over de Duitse inflatie. De hoofdindex in Madrid verloor 1,6 procent, nadat bleek dat de inflatie in Spanje is gestegen tot een nieuw recordniveau van 10 procent.

Een verdere verslechtering van het economisch vertrouwen in de eurozone zorgde eveneens voor koersdruk. Woensdag bleek al dat het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten flink is afgenomen door de hoge inflatie. Ook in Japan en Zuid-Korea zijn huishoudens pessimistischer geworden. De vrees voor een wereldwijde recessie neemt daardoor weer toe.

De euro was 1,0518 dollar waard, tegenover 1,0586 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 112,39 dollar per vat. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 118,35 dollar per vat.

LEES OOK: Kans groot dat aandelen vanaf piek van januari 40% dalen, als je naar 150 jaar geschiedenis van ‘bear markets’ kijkt, volgens analisten van Société Générale