Juncker: gratis wifi in elke Europese stad en 5G voor iedereen

Foto: EPA

Zes- tot achtduizend gemeenten in de Europese Unie moeten tegen 2020 gratis wifi aanbieden op drukke plekken. Ook moet binnen vier jaar in minstens één stad per lidstaat supersnel draadloos internet via een 5G-netwerk beschikbaar zijn.

Het is de bedoeling dat alle Europeanen in 2025 toegang kunnen krijgen tot betaalbaar en snel draadloos internet, ook in de trein en op de weg.

Die ambitie sprak de Europese Commissie woensdag uit. Ook vast internet moet in 2025 veel sneller en betrouwbaarder zijn, vindt Brussel, Vooral in scholen, universiteiten, ziekenhuizen, maar ook bij bedrijven en de overheid. Ook het platteland moet betere internetvoorzieningen krijgen.

Voorzitter Jean-Claude Juncker verwacht dat met deze projecten twee miljoen banen kunnen worden gecreëerd. Wel is een investering van naar schatting 500 miljard euro nodig, vooral van private investeerders. Het tekort bedraagt nu nog 155 miljard, aldus de commissie, die gunstige voorwaarden voor investeerders heeft opgesteld.

Het 5G-netwerk wordt vanaf 2018 uitgerold. Voor het project genaamd WiFi4EU wordt in eerste instantie 120 miljoen euro vrijgemaakt.

Juncker deed woensdag in zijn jaarlijkse 'Staat van de Unie' diverse voorstellen om meer vaart te zetten achter de Digitale Unie. ,,We moeten 'connected' blijven, de mensen en onze economie hebben dat nodig. Daarom moeten we nu investeren'' Hij herhaalde zijn belofte dat voor roaming binnen de EU vanaf juni 2017 geen extra kosten in rekening worden gebracht.

EU-investeringsfonds verdubbelen

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) moet worden verdubbeld tot 630 miljard euro en met twee jaar uitgebreid tot 2020, stelde Juncker eveneens.

Het Juncker-plan, zoals het naar de geestelijke vader ervan ook bekend staat, werd eind 2014 opgericht om particuliere investeerders via Europese garanties te verleiden geld te steken in infrastructuur- en innovatieprojecten. Het door de Europese Investerings Bank (EIB) beheerde fonds is een succes, aldus Brussel.

Het staat er volgens de voorzitter van de Europese Commissie met de investeringen in de EU ,,dankzij onze inspanningen" beter voor dan twee jaar geleden. ,,Maar we moeten meer werk maken van de kapitaalmarktunie om het financiële stelsel krachtiger te maken en te zorgen dat bedrijven beter toegang tot krediet krijgen."

Militair hoofdkwartier

De Europese Unie moet daarnaast een militair hoofdkwartier krijgen. De lidstaten moeten toewerken naar een gezamenlijke defensie, om te beginnen met een ,,Europees Solidariteitskorps'', aldus Juncker.

,,We kunnen niet rekenen op krachten van de afzonderlijke landen’’, zei hij in zijn jaarlijks toespraak, de Staat van de Unie. ,,We kunnen niet overleven zonder beter samen te werken.''

De EU-landen moeten defensiematerieel ook samen aanbesteden, want het gebrek aan samenwerking kost de EU nu miljarden euro’s, aldus de commissievoorzitter. Hiervoor wordt een Europees Defensie Fonds in het leven geroepen, om onderzoek en ontwikkeling actief te stimuleren. ,,Het is hoog tijd om van die mogelijkheid gebruik te maken.''

Juncker pleitte verder voor een Europese minister van Buitenlandse Zaken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl