Europa moet zich minder afhankelijk maken van Russisch gas.

De aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, denkt dat de Amerikaanse spionagepraktijken in Europa voor een vertrouwensbreuk kunnen zorgen. Ook vindt hij dat Europa te afhankelijk is van Russisch gas.

Juncker zei dat in een interview met de Duitse krant Bild over zijn plannen met Europa voor de komende jaren. Hij stelt dat ,,men de Amerikanen moet uitleggen dat vrienden naar elkaar luisteren en niet elkaar afluisteren”. De Luxemburgse oud-premier vreest niet alleen een breuk van ,,het trans-Atlantische vertrouwen, maar ook van het vertrouwen tussen burgers en de staat”.

Volgens Juncker falen de westerse regeringen. ,,We hebben te maken met een echt democratisch probleem. De regeringen hebben de controle over hun geheime diensten verloren. De diensten mogen normaal gesproken niet in een juridisch vacuüm opereren”, aldus Juncker.

Om de ‘digitale Europese soevereiniteit’ terug te winnen op de Amerikaanse geheime dienst NSA en Amerikaanse internetbedrijven als Facebook en Google, die veel informatie verzamelen, is volgens Juncker dringend een ,,Europese interne markt” nodig. Daarbinnen moeten Europese standaarden geleden voor onder meer privacy.

Russisch gas

Juncker wil ook dat Europa ,,zich bevrijdt van de afhankelijkheid'' van Russisch gas. Tijdens de Oekraïnecrisis is gebleken dat Rusland zijn wil kan opleggen door te dreigen de gaskraan dicht te draaien. Om de afhankelijkheid te verminderen is volgens Juncker meer Europese samenwerking nodig. ,,We hebben een Europese energie-unie nodig. Daarbij hoort ook verbetering van energiezuinigheid'', aldus Juncker.

In het interview met Bild herhaalde hij zijn topprioriteit voor de komende jaren: economische groei en werkgelegenheid. ,,Niet de Europese Commissie of het Europese Parlement zorgen voor arbeidsplaatsen, maar bedrijven. Wij moeten de voorwaarden scheppen.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl