• Supermarktketen Jumbo hanteert voor verschillende vestigingen soms afwijkende prijzen voor een deel van de producten.
  • Uit gegevens van onderzoeksbureau Superscanner blijkt dat de prijsverschillen bij een selectie van vijf producten opliepen tot bijna 40 procent.
  • Zo kan een fles frisdrank in de ene Jumbo-vestiging 1,55 euro kosten en iets verderop 2,03 euro. Bij mini-pizza’s is het verschil nog groter.
  • Lees ook: Doe je boodschappen bij Jumbo of Albert Heijn? Let dan bij de kassa op nepaanbiedingen

Supermarktketen Jumbo hanteert voor verschillende vestigingen voor een deel van de producten verschillende prijzen, zo blijkt uit gegevens die onderzoeksbureau Superscanner deelde met Business Insider. Hierdoor kan een pak chocomelk of een pot pastasaus in het ene filiaal van Jumbo een stuk duurder zijn dan in het andere. Bij een selectie van vijf producten liepen de verschillen op tot bijna 40 procent.

Bepaalde producten kunnen tot wel vijf of meer verschillende prijzen hebben, terwijl andere producten bij alle Jumbo-winkels voor dezelfde prijs over de toonbank gaan.

Bij de grote concurrent Albert Heijn wordt volgens Superscanner niet op deze manier aan prijsdifferentiatie gedaan. Producten hebben in alle reguliere vestigingen van Albert Heijn, afgezien van kortingsacties, dezelfde prijs.

Bij Jumbo lijkt het er sterk op dat prijsverschillen tussen individuele producten per Jumbo-filiaal deels een geografisch patroon volgen, zo blijkt uit de data die Superscanner bijhoudt.

De onderstaande kaart met data van Superscanner per 13 oktober 2022 toont een globale indeling van verschillende Jumbo-vestigingen, op basis van de prijsdifferentiatie die is toegepast bij een deel van de producten.

Opvallend is dat vestigingen met relatief veel individuele producten met lagere prijzen (groene kleur) vergeleken met andere Jumbo's, vooral in filialen in het westen van Nederland te vinden waren. In het noorden en oosten waren op individueel productniveau vaker relatief hoge prijzen (rode kleur) te vinden.

Klik op de kaart voor een interactieve versie

Filialen waar vaker individuele producten met hogere prijzen ten opzichte van andere Jumbo's werden gemeten, zien we terug in onder meer Leeuwarden, Groningen, Delfzijl, Nijmegen, Eindhoven, Maastricht, Breda en Enschede. Relatief goedkope filialen waren onder meer te vinden in Amsterdam, Utrecht, Dordrecht, Tilburg, Amersfoort en Den Bosch.

Opvallend is dat in veel grote steden zowel vestigingen met de hogere individuele productprijzen als vestigingen met lagere prijzen dan andere Jumbo's werden gesignaleerd. Dat betekent dat een fles frisdank in het ene filiaal bijvoorbeeld 1,55 euro kan kosten en in een filiaal iets verderop 2,03 euro.

Prijsverschillen op productniveau bij Jumbo

Jumbo hanteert dus verschillende prijzen voor een deel van de producten. Maar hoe groot zijn de verschillen? Dat wordt duidelijk aan de hand van de volgende vijf voorbeelden die Superscanner deelde met Business Insider: Mini Pizza Salami van Dr. Oetker (4 stuks), 1,5 literflessen 7UP Free Lemon Lime, voordeelflessen Becel Vlees&Jus van 750 ml, 1,5 literpakken Chocomel en Heinz Pastasaus.

De prijzen voor de mini-pizza's liepen op 13 oktober uiteen van 2,65 euro tot 3,68 euro, een verschil van bijna 40 procent. De goedkoopste prijslijn was terug te vinden in vestigingen in onder meer Best, Gorinchem, Nieuwegein en Oosterhout en de duurste prijslijn in vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Almelo en Breda.

Voor de andere onderzochte producten werden op 13 oktober eveneens prijsverschillen van enkele tientallen procenten gemeten. Voor Becel Vlees&Jus was het verschil tussen de goedkoopste en duurste vestiging 21 procent, voor 7UP 31 procent, voor Chocomel 32 procent en voor Heinz Pastasaus 35 procent.

Deze prijsverschillen zijn onder meer geobserveerd tussen de Jumbo Nieuwegein de Gaarde en de Jumbo Utrecht Biltstraat. Hoewel deze winkels op slechts 20 minuten rijden van elkaar liggen, kon je bij de een dus flink goedkoper uit zijn dan de ander.

Bekijk hieronder het overzicht van de prijzen van vijf producten bij twee Jumbo-vestigingen, per 13 oktober 2022.

LEES OOK: Zoveel zijn boodschappen, benzine en de kapper in de afgelopen 20 jaar duurder geworden: biertje kost 80% meer, maar pak witte rijst 34% minder