Twee dagen voor de eerste groepswedstrijd op het WK heeft de Spaanse voetbalbond besloten om bondscoach Julen Lopetegui te ontslaan.

De bond hoorde dinsdag dat Lopetegui na het WK trainer wordt van Real Madrid. Het leidde tot veel commotie in Spanje en rond het nationale elftal.

“Een pyromaan die zijn eigen huis in de fik steekt”, zo noemen de Spaanse media de keuze van Lopetegui.

Woensdag besloot de nieuwe bondsvoorzitter Luis Rubiales om zonder Lopetegui het WK in te gaan.

“De onderhandelingen hebben plaatsgevonden zonder dat wij daarvan wisten”, zei Rubiales op een persconferentie in het basiskamp van de Spanjaarden in Krasnodar. “Pas 5 minuten voor het persbericht van Real Madrid kwam, zijn wij ingelicht. Dat is niet zoals het hoort.”

Volgens de bondsvoorzitter bevindt Spanje zich nu in een complexe situatie. “We zitten twee dagen voor onze eerste wedstrijd op het WK en er is veel werk te doen. Uiteindelijk zal dit ons sterker maken. Nee, ik voel me niet verraden door Julen. Ik bewonder en respecteer hem. Ik zie hem als een toptrainer, het was dan ook erg moeilijk om deze beslissing te nemen.”

De technisch directeur van de Spaanse voetbalbond, Fernando Hierro, is aangesteld als vervanger van Lopetegui. De vijftigjarige Hierro speelde zelf meer dan zeshonderd wedstrijden voor Real Madrid en kwam 89 keer uit voor de nationale ploeg, maar heeft als trainer weinig ervaring.

Lees ook op Business Insider

Gelimiteerde afkoopsom

De 51-jarige Lopetegui verlengde vorige maand zijn contract als bondscoach nog tot en met 2020. De verbintenis bevatte een gelimiteerde afkoopsom van naar verluidt 2 miljoen euro.

Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid ziet in Lopetegui een geschikte opvolger van Zinedine Zidane, die na 2,5 jaar met daarin drie eindzeges in de Champions League besloot te vertrekken.

De voormalige doelman had sinds 2016 de leiding over de nationale ploeg. Lopetegui volgde Vicente Del Bosque op bij de wereldkampioen van 2010. Onder zijn leiding bleef Spanje ongeslagen in de kwalificatie voor het WK in Rusland.

De Spanjaarden openen hun jacht op de wereldtitel vrijdag tegen Europees kampioen Portugal en treffen daarna Iran (20 juni) en Marokko (25 juni) in de groep.

Verrassende opvolger van Zidane

Met Lopetegui kwam voorzitter Pérez van Real Madrid met een verrassende opvolger van Zidane. De namen van Mauricio Pochettino, Massimiliano Allegri, Guti en André-Villas Boas doken het meeste op in de Spaanse media, terwijl ook de Braziliaanse bondscoach Tite werd genoemd.

Lopetegui begon zijn eigen voetbalcarrière bij Real Madrid, waar hij voornamelijk in het tweede elftal speelde. De doelman stond slechts één keer onder de lat in de hoofdmacht. Via Logroñés belandde Lopetegui in 1994 bij FC Barcelona, waar hij drie jaar als reservekeeper fungeerde. Hij sloot zijn carrière af bij Rayo Vallecano.

Tijdens zijn periode bij Logroñés maakte hij als invaller zijn debuut in de nationale ploeg. Het bleef bij die ene interland voor Lopetegui.

Als trainer werkte de Spanjaard bijna tien jaar geleden ook even bij Real Madrid, waar hij het tweede elftal onder zijn hoede had. Lopetegui was daarna succesvol met de Spaanse jeugdelftallen en fungeerde tussen 2014 en 2016 als hoofdtrainer van FC Porto. Met de Portugese club wist hij echter geen prijzen te pakken. In 2003 was hij korte tijd trainer van Rayo Vallecano, maar dat was geen succes.

LEES OOK: Goldman Sachs heeft 1 miljoen keer het WK voetbal gesimuleerd – dit wordt de nieuwe wereldkampioen