Een forse tegenvaller voor het Openbaar Ministerie. Ex-politicus Jos van Rey heeft een taakstraf van 240 uur gekregen, terwijl het OM twee jaar cel had geëist. 

Het OM beschuldigde Van Rey ervan dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012. Hij zou sollicitatievragen en de juiste antwoorden hebben doorgespeeld naar zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

Verder stond Van Rey terecht voor het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, in ruil voor opdrachten. Ook werd Van Rey ervan verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen en van het witwassen van 175.000 euro.

Onhandig

De rechtbank in Rotterdam oordeelde dinsdag dat Van Rey een taakstraf krijgt van 240 uur. De ex-politicus was zelf aanwezig om te uitspraak aan te horen.

De rechtbank noemde Van Rey “onhandig”. “Keer op keer hield hij onvoldoende afstand van relaties en ook handelde hij niet als een integer politicus.” Maar keihard bewijs voor omkoping en fraude is er voor de rechtbank niet.

Piet van Pol

Zo was er de innige vriendschap met Piet van Pol. Projectontwikkelaar en al veertig jaar de beste vriend van Van Rey. Ze ondernamen vele tripjes samen met hun gezinnen, die afwisselend door beide heren werden betaald. "Vriendschap, geen omkoping", oordeelde de rechtbank.

Toch is ook Van Pol veroordeeld tot een taakstraf, 100 uur in zijn geval, omdat een aantal keer wel de grenzen zijn overschreden. Tegen hem was eveneens twee jaar cel geëist. Van Pol was niet aanwezig in de rechtbank dinsdag.

Uit de VVD gezet

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet.

Van Rey zelf wierp eerder alle beschuldigingen ver van zich. "Dit is te absurd voor woorden'', reageerde hij op de eis. "Ze hebben niks. Ik heb nooit uit eigen belang gehandeld, nooit!"

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl