Jort Kelder wil zich niet voegen bij Forum voor Democratie, de partij van zijn vriend Thierry Baudet. Kelder is gevraagd of hij op de kandidatenlijst zou willen staan, maar hij heeft daarvoor bedankt.

“Om met hem in een partij te zitten? Daar is hij veel te autoritair voor. Ik ben niet gek”, zegt Kelder in gesprek met Quote-radio. De programmamaker weet nog niet wat hij gaat stemmen. “Ik ben principieel zwevend en dat blijft ook zo.”

Forum voor Democratie gaat als politieke partij meedoen aan de verkiezingen in maart 2017 om “het bestel van binnenuit open te breken”, zo kondigde Baudet aan in september in een korte YouTube-video. De partij gaat concurreren met een andere nieuwe partij op rechts: VNL van Jan Roos, waarmee Baudet nog samen campagne voerde tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

Het wordt echter moeilijk voor de nieuwe partijen om stemmen te winnen, voorspelde opiniepeiler Maurice de Hond eerder tegenover Business Insider. “Zeker voor de Tweede Kamer stemmen heel veel Nederlanders strategisch”, aldus De Hond.

“Namelijk op de man of vrouw van wie zij denken dat die het coalitiekabinet in het zadel kan helpen dat zij het liefste zien regeren.” De Hond wijst naar Rita Verdonk en Hero Brinkman, die het eerder ook niet lukten om door dat strategische stemgedrag heen te breken.

LEES OOK: 'De politiek versplintert, maar daar profiteren Thierry Baudet en Jan Roos niet van'