• De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van Janssen uit Leiden.
  • Farmaceut Johnson & Johnson stelde daarop de uitrol van het vaccin in Europa uit voorzorg uit.
  • In zeer zeldzame gevallen kregen mensen na vaccinatie last van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend.

Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

De farmaceut schrijft in een verklaring op de website dat het zich bewust is van een “extreem zeldzame afwijking” waarbij een klein aantal mensen dat het Janssen-coronavaccin heeft gekregen bloedproppen in combinatie met lage bloedplaatjes kunnen krijgen.

De federale overheid heeft de prikpauze aangekondigd, kort nadat het nieuws via The New York Times naar buiten was gekomen.

Het Nederlandse vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten toegediend. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC, de Amerikaanse versie van het RIVM) en de Food and Drug Administration (FDA, de Amerikaanse toezichthouder voor vaccins) hebben samen besloten tot de pauze. Ze zeggen “uit voorzorg” te handelen.

Volgens de CDC en de FDA hebben meer dan 6,8 miljoen mensen in de Verenigde Staten het Janssen-vaccin gekregen. Zeker zes mensen hebben na vaccinatie last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Zij zijn allemaal tussen de 18 tot 48 jaar oud.

Lees ook op Business Insider

Volgens The New York Times is één vrouw eraan overleden en bevindt een tweede vrouw zich in kritieke toestand. Of er een verband is met het vaccin staat niet vast, daar doen de instanties onderzoek naar.

Johnson & Johnson werkt ook samen met Europese gezondheidsinstellingen in het natrekken van deze gevallen. Uit voorzorg stelt de farmaceut daarom de uitrol van het vaccin in Europa uit.

De CDC en FDA adviseren mensen die het vaccin toegediend hebben gekregen en binnen drie weken na toediening last krijgen van zware hoofdpijn, buikpijn, pijn in de benen of kortademigheid, contact op te nemen met hun zorgverlener.

In federale vaccinatielocaties zal het Janssen-vaccin niet meer worden gebruikt. Daarnaast zijn er prikplekken die door de Amerikaanse staten worden gerund. De overheid zal de staten oproepen om ook daar tijdelijk te stoppen met het coronavaccin uit Leiden.

Het Janssen-vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten al gebruikt. De overheid in Washington had een noodvergunning afgegeven.

Toezichthouder: te vroeg voor conclusies over Janssen-vaccin

Toezichthouder CBG noemt het “te vroeg om conclusies te trekken” over het mogelijke risico op zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen. Naar aanleiding van enkele meldingen over trombose en een laag aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten liep al een onderzoek van het bewakingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat gaat door.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) herhaalde dinsdag het eerdere oordeel dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de mogelijke risico’s. “Het EMA en het CBG monitoren de situatie heel goed.”

Ze kijken daarbij ook naar de meldingen die in Amerika zijn gedaan. “Mocht er aanleiding zijn om tot actie over te gaan, zoals het aanpassen van de productinformatie en bijsluiter, dan zullen wij de betrokken instanties, consumenten en zorgverleners informeren.”

Nederland had juist maandag de eerste partij van 79.200 vaccins geleverd gekregen van Janssen. Ziekenhuizen zouden snel 35.000 doses krijgen voor hun personeel, maar het is onduidelijk of dat kan doorgaan. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft daar nog geen informatie over gekregen, laat een woordvoerster weten.

Dezelfde zeer zeldzame bijwerkingen als bij het AstraZeneca-vaccin

De zeer zeldzame klachten doen zich ook heel soms voor na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca, dat op een vergelijkbare wijze is geproduceerd als dat van Janssen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het uitzonderlijke ziektebeeld bestempeld tot mogelijke bijwerking van het vaccin.

Wel benadrukt de toezichthouder dat de voordelen groter zijn dan de risico’s. Het vaccin kan immers veel ziekte en sterfte voorkomen.

In Nederland wordt het AstraZeneca-vaccin alleen nog aan mensen boven de 60 gegeven. Dit omdat de uitzonderlijke bloedproblemen zich vooral hebben voorgedaan onder jongere mensen. Zij hebben gemiddeld ook minder te duchten van het coronavirus zelf dan ouderen.

De Verenigde Staten gebruiken het vaccin van AstraZeneca niet. Het is er nog niet goedgekeurd. Topepidemioloog Anthony Fauci zei dinsdag dat “het er nu naar uitziet dat we het niet nodig zullen hebben”. De Amerikanen krijgen volgens hem al voldoende geleverd door andere fabrikanten. Daarmee wil hij geen negatief advies afgeven, benadrukte hij.

LEES OOK: Waarom het coronavaccin van Janssen een heel goede optie is, ook al leken de vaccins van Pfizer en Moderna in eerste instantie effectiever