Media-ondernemer en miljardair John de Mol heeft een flinke stap gezet om zijn droom van een Nederlands media-imperium te realiseren. TV-zender SBS komt volledig in handen van De Mols mediabedrijf Talpa. Maar of het lukt om ook Telegraaf Media in te lijven is zeer twijfelachtig.

Sanoma verkoopt de Nederlandse SBS-televisiezenders aan Talpa, het investeringsfonds van John de Mol, zo maakte het Finse mediabedrijf maandag bekend.

De Mol krijgt SBS volledig in handen

Talpa wordt voor 237 miljoen euro volledig eigenaar van SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Talpa en Sanoma kochten SBS in 2011 voor ruim 1 miljard euro. Talpa verwierf toen een minderheidsbelang van 33 procent, Sanoma kreeg de rest.

De Mol krijgt de overige 67 procent nu dus in handen voor pakweg een derde van wat SBS in 2011 waard was: een teken dat de winstgevendheid van de tv-zender de afgelopen jaren fors achteruit is gegaan.

De Mol omschreef de overname als een belangrijke stap ,,op weg naar een nieuw Nederlands multimediabedrijf”. Met Talpa is hij al eigenaar van radiozenders als Radio 538, Veronica en Sky Radio.

Daarnaast is hij nog altijd in een overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep verwikkeld. Daar staat hij echter een stuk minder sterk tegenover grootaandeelhouders Van Puijenbroek en het Belgische krantenbedrijf Mediahuis, dat ook eigenaar is van NRC Media.

Wat gebeurt er met NU.nl en tijdschriften Sanoma?

Sanoma neemt het belang van Talpa in Veronica Uitgeverij over, waarmee het zijn positie bij de tv-gidsen versterkt.

Lees ook op Business Insider

Sanoma blijft onder meer eigenaar van de Nederlandse tijdschriften Libelle en Donald Duck en van nieuwssite nu.nl. Het bedrijf wil zich voortaan richten op zijn onderdelen die een leidende positie in hun markt hebben of kunnen krijgen.

In de toelichting op de verkoop van SBS geeft Sanoma aan dat het bedrijf doorgaat met het ontwikkelen van sterke online- en printmerken. Over een volledige terugtrekking uit Nederland wordt niet gesproken in het persbericht.

De overname van SBS moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. Sanoma en Talpa verwachten de deal in het derde kwartaal af te kunnen ronden.