• De VVD wil Johan Remkes voordragen als nieuwe informateur.
  • De huidige informateur Mariëtte Hamer komt donderdag met haar verslag over de vastgelopen formatie.
  • Bijna zes maanden na de verkiezingen lijkt een meerderheidskabinet nagenoeg onmogelijk.

De VVD draagt oud-minister Johan Remkes voor als nieuwe informateur. Dat bevestigen ingewijden na een bericht van RTL Nieuws.

Of hij daadwerkelijk wordt aangesteld om de vastgelopen kabinetsformatie vlot te trekken, is aan de Tweede Kamer. Die debatteert daar naar verwachting volgende week over.

De huidige informateur Mariëtte Hamer komt donderdagmiddag met haar verslag over het vastgelopen formatieproces. Ook zal ze haar verslag toelichten, meldden ingewijden in Den Haag.

Remkes wil informateur worden

Johan Remkes reageerde woensdagmiddag in een brief aan de Limburgse Staten op zijn voordracht als nieuwe formateur.

Hij schreef dat hij "in beginsel in positieve zin" op het verzoek van de VVD gereageerd heeft. "De minister van Binnenlandse Zaken kan in het landsbelang met deze nevenactiviteit instemmen."

Remkes is momenteel gouverneur van Limburg en werd daar aangesteld om een bestuurlijke crisis op te lossen.

Stroeve formatie

Bijna zes maanden na de verkiezingen is een meerderheidskabinet alleen maar verder uit zicht geraakt. VVD en CDA gooiden deze week definitief de deur dicht voor een coalitie met D66, PvdA en GroenLinks. Die laatste twee partijen weigeren elkaar nog altijd los te laten.

D66 wil op zijn beurt niet met de ChristenUnie een nieuwe coalitie vormen, vanwege de kloof met die partij over onder meer medisch-ethische kwesties.

Een minderheidskabinet lijkt de enig overgebleven oplossing, maar de partijen zijn het er evenmin over eens wie daar dan zitting in moeten nemen. Remkes zal dat moeten gaan onderzoeken, is de verwachting. Zijn voordracht kan volgens Haagse bronnen op instemming rekenen van in ieder geval D66 en het CDA, de twee andere partijen waarnaar wordt gekeken.

Lees meer over Nederlandse politici: