Volgens de Democratische presidentskandidaat Joe Biden bestaat er geen twijfel over dat de Russische regering verantwoordelijk is voor het vergiftigen van Aleksej Navalny.

De Russische politicus werd vergiftigd met een zenuwgas uit de Novitsjok-familie.

Volgens Biden draagt de aanval alle kenmerken in zich van een aanslag door de Russische staat.

President Donald Trump zwijgt tot nu toe over de zaak.

Voormalig vicepresident en presidentskandidaat Joe Biden twijfelt niet aan de verantwoordelijkheid van Rusland voor de vergiftiging van oppositie-politicus Aleksej Navalny.

“Opnieuw heeft het Kremlin een van haar favoriete wapens – chemicaliën uit de novitsjok-familie – gebruikt om een politieke tegenstander het zwijgen op te leggen”, stelde Biden in een verklaring. “Het is een kenmerk van het Russisch regime, dat zo paranoïde is dat het geen enkele kritiek of afwijkende mening wil tolereren.”

Navalny, een prominente criticus van de Russische leider Vladimir Poetin, werd ziek op een vlucht van Siberië naar Moskou. De Russische regering ontkent dat hij werd vergiftigd. Toxicologische tests in Duitsland, waar hij voor een medische behandeling naartoe is gebracht, hebben volgens de Duitse regering aangetoond dat hij werd vergiftigd met novitsjok, een zenuwgas.

Lees ook op Business Insider

Zo’n zelfde chemische stof werd gebruikt in het Engelse Salisbury bij een aanslag op een voormalige Russische militaire officier die was overgelopen.

‘Zwijgen is medeplichtig zijn’

Een woordvoerder van de Nationale veiligheidsraad van de regering Trump, John Ullyot, zei dat hij “diep verontrust” was door het nieuws.

“Het Russische volk heeft het recht om zijn mening vreedzaam te uiten zonder angst voor enige vorm van vergelding, en zeker niet met chemische middelen”, zei Ullyot volgens Reuters.

Trump zelf heeft nog geen commentaar gegeven op de aanval. “Zijn stilzwijgen is gelijk aan medeplichtigheid”, zo luidt de kritiek van Biden.

“Als ik president ben, zal ik doen wat Donald Trump weigert te doen”, stelt Biden. Dat is volgens hem “samenwerken met onze bondgenoten en partners om het Poetin-regime ter verantwoording te roepen voor zijn misdaden.”

Lees meer over Rusland: