• President Donald Trump en zijn Democratische rivaal Joe Biden halen hard naar elkaar uit.
  • “Biden is een domme man, dat weet je”, zei Trump maandag tijdens een persconferentie.
  • Biden noemde Trump op zijn beurt “ronduit on-Amerikaans”.

President Donald Trump en zijn Democratische rivaal Joe Biden nemen geen blad voor de mond, nu de laatste fase van verkiezingscampagne voor het Amerikaanse presidentschap in zicht is.

Trump omschreef Biden, die aan kop gaat in peilingen, maandag als een gevaar voor de economie en “dom”. 

Biden karakteriseerde Trump als “ronduit on-Amerikaans”, toen hij verwees naar vermeende opmerkingen van Trump over gesneuvelde Amerikaanse soldaten.

De president ontkende zelf een bericht in The Atlantic waarin wordt gesteld dat hij gesneuvelde Amerikaanse soldaten als “losers” heeft aangeduid tijdens een bezoek aan Frankrijk in 2018. Trump noemt het artikel “een leugen”.

Lees ook: Trump liet waardevolle kunst uit ambassade in Parijs halen tijdens bezoek aan Frankrijk

Het verhaal is al dagenlang onderwerp van discussie in de Verenigde Staten en heeft mogelijk verregaande gevolgen voor de populariteit van Trump onder veteranen en militairen, een belangrijke groep stemgerechtigden.

“Niemand heeft meer respect dan ik voor ons leger én voor soldaten die zijn omgekomen in het leger”, verklaarde Trump maandag.

Lees ook op Business Insider

Biden valt Trump aan op gebrek aan patriottisme

Op maandag ging ook Biden in op Trumps vermeende opmerkingen tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania.

Verwijzend naar zijn eigen zoon Beau Biden, die in Irak diende als lid van de Delaware National Guard en in 2015 overleed aan hersenkanker, zei hij: “Beau was geen loser. Hij diende met helden.”

Bidens bezoek aan Pennsylvania staat niet op zich. Zowel Biden als Trump richten zich op staten waar het erom spant wie zal winnen, nu opiniepeilingen laten zien dat het een nek-aan-nekrace gaat worden met minder dan 60 dagen te gaan tot de verkiezingen van 3 november.

Biden legt de nadruk op de coronapandemie en de maatschappelijke onrust over racisme en politiegeweld om zijn voorsprong te behouden. Hij schetst graag het beeld van Trump als ineffectieve leider die gedijt bij chaos én als iemand die de werkende klasse in de steek heeft gelaten.

Trump focust op polarisatie van de maatschappelijke onlusten en presenteert zich als man van de “openbare orde”om zijn supporters te motiveren en nieuwe kiezers aan te trekken in belangrijke swing states als Pennsylvania, Wisconsin en Michigan.

Peilingen in Pennsylvania, waar Trump in 2016 een nipte overwinning behaalde, hebben Biden constant een voorsprong gegeven. De verschillen lijken echter kleiner te worden: had Biden in juni nog een gemiddelde voorsprong van 8 procentpunt in Pennsylvania, inmiddels is dat voordeel geslonken tot  4 à 5 procentpunt.

LEES OOK: Veganistisch merk Oatly ligt onder vuur van activisten, omdat Trump-aanhanger Stephen Schwarzman aandeelhouder is geworden met zijn Blackstone