Hoewel Joe Biden nog niet officieel is verkozen tot president, is de Democraat al wel voorbereidingen aan het treffen op het presidentschap.

Er valt namelijk veel te regelen voor hij, bij winst, op 20 januari het stokje van president Trump overneemt.

Zo zal Biden, als hij de verkiezingen wint, volgende week al officiële adviseurs aanstellen, zoals een chef-staf en gezondheidsadviseurs in verband met de coronapandemie.

Hoewel de overwinning van presidentskandidaat Joe Biden op president Donald Trump nog niet vaststaat, is de 77-jarige Democraat hard bezig met de periode die volgt op de verkiezingen.

Een ‘president-elect’ (aankomend president) heeft tal van zaken te regelen voordat hij op 20 januari definitief het stokje overneemt van zijn voorganger in het Witte Huis.

Dit keer is dat niet anders, door de coronapandemie is het zelfs belangrijker dan ooit om goed uit de startblokken te komen.

Als eerste, en dat kan komende week al het geval zijn, zal Biden bij winst zijn eerste officiële adviseurs aanstellen. Naast een chef-staf zullen dat ook gezondheidsadviseurs en economische experts zijn. Biden liet er geen misverstand over bestaan in zijn toespraak van vrijdagavond (lokale tijd); hij heeft een duidelijk mandaat gekregen voor actie.

Aanpak coronapandemie

De coronapandemie met oplopende aantallen besmettingen in de VS en de economische problemen als gevolg van de virusuitbraak hebben topprioriteit.

Volgens The New York Times duikt daarbij de naam van Vivek Murthy op. Hij heeft Biden al maanden geadviseerd op het vlak van Covid-19 en werkte eerder onder president Obama. Hij zou een grote rol krijgen in de strijd tegen de virusuitbraak.

Aan het einde van de maand volgen mogelijk de eerste namen voor ministersposten. De aankomend president moet daarbij zeer voorzichtig te werk gaan. Kandidaat-ministers moeten goedgekeurd worden door de Senaat en daar hebben de Democraten nog geen meerderheid.

De exacte krachtsverhoudingen worden pas begin januari duidelijk als de laatste twee Senaatszetels in een run off in de staat Georgia worden vergeven.

Biden zal de komende tijd hoe dan ook tijd moeten besteden aan gesprekken met Republikeinen. De naam van Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat , als gesprekspartner valt daarbij het meest. V

olgens de politieke website Politico hebben de twee nog niet gesproken, maar volgens campagnemedewerkers van Biden gaat dat zaterdag of zondag nog gebeuren.

De senator uit Kentucky speelt een cruciale rol als de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat behouden. Biden en McConnell gaan ver terug en hebben een behoorlijke relatie, ook in de tijd dat Biden vicepresident was onder Obama en deals moest sluiten met de Republikeinen in de Senaat. "

Hij heeft die relatie nu meer dan ooit nodig", aldus een ingewijde. Van McConnell wordt verwacht dat hij zeer omzichtig te werk zal gaan, zeker gezien de aanhoudende weigering van Trump om zijn verlies toe te geven. Volgens een bron dichtbij de senator zal hij Biden speken als de tijd rijp is. Hij wil het in ieder geval graag.