Joe Biden is uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, al wil de zittende president Donald Trump nog niet opgeven.

Toch wijst alles erop dat Biden op 20 januari 2021 zijn intrek kan nemen in het Witte Huis.

Biden heeft warme relaties met zijn kinderen en kleinkinderen. Dit weten we over de nieuwe presidentiële familie.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden is uitgeroepen tot ‘president-elect’ van de Verenigde Staten.

De officiële uitslag van de verkiezingen laat door hertellingen en eventuele rechtszaken nog even op zich wachten, maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat Biden als 46e president in januari zijn intrek zal nemen in het Witte Huis.

Joe Biden zal samen met zijn vrouw Jill en zijn hond Major van Delaware naar Washington verhuizen.

Toch blijft het geen rustige boel in het Witte Huis de komende jaren. Biden heeft een sterke relatie met zijn kinderen en zeven kleinkinderen. Het is zeker dat we zijn familie nog veel voorbij gaan zien komen.

Een inkijkje in het familieleven van de nieuwe president van de Verenigde Staten:


President Biden is geboren in Scranton, Pennsylvania en heeft al een lange politieke carrière achter de rug

Bron: Associated Press/Andrew Harnik
Bron: Associated Press/Andrew Harnik

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wordt op 20 november 1942 geboren in Scranton, in de staat Pennsylvania. Hij studeert rechten en gaat vervolgens aan de slag bij een advocatenbureau dat geleid wordt door een actief Democratische partijlid. Via hem wordt Biden geïntroduceerd binnen de Democratische Partij en weet hij zijn eerste lokale politieke positie binnen te slepen.

In 1972 waagt hij de stap naar de nationale politiek en stelt zich kandidaat voor de Amerikaanse Senaat. Met succes: hij weet de zittende Republikeinse kandidaat te verslaan en de senaatszetel voor Delaware tot 2009 in handen te houden. In 2009 wordt Biden namelijk vicepresident onder Barack Obama en behoudt deze positie tot Donald Trump de verkiezingen van 2016 wint.

Biden heeft twee keer eerder een gooi naar het presidentschap gedaan, in 1988 en in 2008. Het lukte hem destijds alleen niet door de voorverkiezingsrondes te komen en het tot Democratisch presidentskandidaat te schoppen.

In 2020 krijgt hij het dan eindelijk wel voor elkaar. Hij verslaat in de voorverkiezingen onder andere de senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders en de toekomstige vicepresident Kamala Harris.


Bidens eerste vrouw, Neilia, en zijn dochter Naomi zijn omgekomen bij een auto-ongeluk in 1972.

Joe Biden en zijn eerste vrouw Neilia snijden taart voor Bidens 30ste verjaardag. Bron: Getty Images
Joe Biden en zijn eerste vrouw Neilia snijden taart voor Bidens 30ste verjaardag. Bron: Getty Images

Joe Biden en zijn eerste vrouw Neilia ontmoeten elkaar tijdens een vakantie op de Bahama's. Niet lang daarna volgt hun huwelijk in augustus 1966. Ze krijgen drie kinderen: Joseph "Beau" Biden III, Robert "Hunter" Biden en Naomi "Amy" Biden.

Op 18 december 1972 wordt het gezin opgeschrikt door verschrikkelijk nieuws. Neilia en de kinderen zijn kerstcadeautjes gaan kopen in het plaatselijke winkelcentrum en worden op de weg naar huis aangereden door een vrachtwagen.

Neilia en Naomi overleven de crash niet. Hunter overleeft het ongeluk, maar loopt wel een scheur in zijn schedel op en zijn broer Beau breekt alleen zijn been.


Biden trouwt met zijn tweede vrouw, Jill Biden, op 17 juni 1977.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden met zijn tweede vrouw Jill Biden. Bron: Andrew Harnik/AP
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden met zijn tweede vrouw Jill Biden. Bron: Andrew Harnik/AP

Bidens huidige vrouw Jill Tracy Jacobs Biden wordt geboren in de staat New Jersey, maar groeit net als de president-elect op in Pennsylvania. Ze belandt daarna, net als haar huidige man, in Delaware, omdat ze daar naar de universiteit gaat.

De twee ontmoeten elkaar pas in 1975 als ze aan elkaar gekoppeld worden en op een blind date gaan. Ze vallen meteen als een blok voor elkaar, maar een huwelijk laat even op zich wachten. Biden vraagt Jill naar eigen zeggen wel vijf keer ten huwelijk voor ze uiteindelijk ja zegt. Ze is inmiddels al stiefmoeder van Joe's kinderen en het paar krijgt samen een kind in 1981.

Jill is de eerste first lady die haar baan niet zal opzeggen als ze naar het Witte Huis verhuist. Ze is professor aan een universiteit en bezit twee masters en een doctoraat. Tijdens Bidens periode als vicepresident bleef Jill ook lesgeven aan Northern Virginia Community College.


Biden en zijn eerste vrouw kregen twee zoons, waaronder Beau. Die overlijdt op 30 mei 2015 aan hersenkanker.

Joe Biden spreekt met zijn zoon, kapitein van de Delaware Army National Beau Biden, in Baghdad in 2009. Bron: Khalid Mohammed AFP
Joe Biden spreekt met zijn zoon, kapitein van de Delaware Army National Beau Biden, in Baghdad in 2009. Bron: Khalid Mohammed AFP

Beau Biden, de eerstgeboren zoon van de president-elect, komt op 3 februari 1969 ter wereld.

Hij dient twee termijnen als openbaar aanklager van Delaware en overweegt zelfs om zich verkiesbaar te stellen als gouverneur. Voordat Beau in 2006 voor het eerst wordt verkozen tot openbaar aanklager, heeft hij bijna tien jaar lang gediend als Amerikaans aanklager in Philadelphia, aldus CNN.  

Beau wordt geprezen om zijn dienstwilligheid, en heeft onder andere een jaar in Irak doorgebracht als kapitein van de Delaware Army National Guard.

In 2015 overlijdt hij op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van hersenkanker. Beau laat zijn vrouw, Hallie, en hun twee kinderen achter.


Hunter, de tweede zoon van de president-elect, is het middelpunt geweest van schandalen en recentelijke complottheorieën van Trump en de Republikeinen.

Hunter Biden in 2016. Bron: Teresa Kroeger/Getty Images
Hunter Biden in 2016. Bron: Teresa Kroeger/Getty Images

Joe en Neilia’s tweede zoon, Hunter, wordt geboren op 4 februari 1970. Hunter Biden is in 1992 afgestudeerd aan de universiteit van Georgetown.  

Hunters politieke aspiraties en carrière zijn getekend door controverse en schandalen, waaronder zijn gedocumenteerde strijd met verslaving.  

Vlak voor de presidentsverkiezingen steekt het Oekraïne-schandaal opnieuw de kop op. De kwestie draait om de topfunctie van Hunter bij het Oekraïense gasconcern Burisma Holdings van april 2014 tot april 2019. Hij verdient daar een vorstelijk salaris.

Volgens critici heeft papa Joe daarin een hand gehad. Die is op het moment van Hunters aanstelling vicepresident onder Barack Obama. The New York Post claimt daarvoor bewijs te hebben in de vorm van e-mails en foto’s die van Hunters oude laptop komen.

Andere media ontkrachten het bericht al snel. Het nieuws lijkt in omloop gebracht door Trump en zijn aanhangers om Joe Biden in diskrediet te brengen.

Samen met zijn zus Ashley, introduceert Hunter zijn vader bij de virtuele Nationale Democratische Conventie van 2020. Ook verschijnt hij op het podium na Joe’s toespraak in Wilmington op 7 november.

Hunter Biden is getrouwd met Melissa Cohen. Het stel stapte in 2019 in het huwelijksbootje na elkaar slechts zes dagen gekend te hebben, zo meldt ABC News.


De toekomstige president en zijn first lady hebben samen een dochter, Ashley.

Ashley Biden, dochter van president-elect Joe Biden, spreekt tijdens de virtuele Democratische Nationale Conventie in augustus 2020. Bron: DNCC/Getty Images
Ashley Biden, dochter van president-elect Joe Biden, spreekt tijdens de virtuele Democratische Nationale Conventie in augustus 2020. Bron: DNCC/Getty Images

Ashley Biden wordt op 8 juni 1981 geboren en is Joe Bidens jongste kind. Volgens tijdschrift Marie Claire is ze maatschappelijk werkster en sinds 2012 getrouwd met Howard Krein, een chirurg uit Philadelphia. 

In eerdere interviews spreekt Biden al over haar gedrevenheid voor sociale rechtvaardigheid. In 2017 zegt Biden in een interview met Glamour dat "ze op heel jonge leeftijd al gedreven was".

Van 2014 tot 2019 is Ashley Biden uitvoerend directeur van het Delaware Center for Justice. "Mijn vader dient de publieke zaak al zijn leven lang. Mijn moeder was een leerkracht. Het zit in mijn DNA", zegt ze.  

Biden, die afstudeerde aan de Tulane University, is ook eigenaar van Livelihood, het bedrijf dat ze oprichtte na de dood van haar broer Beau. Livelihood ontwerpt en produceert Amerikaanse kleding. De opbrengsten komen ten goede aan maatschappelijke organisaties in Washington en Delaware.

De onderneming focust op "hervorming van het strafrecht, verbetering van onderwijs aan kinderen en propageert economische gelijkheid", aldus Marie Claire.


Biden heeft zeven kleinkinderen: Naomi, Finnegan, Maisy, Natalie, Robert en twee anderen.

Joe Biden en zijn kleindochter Natalie Biden bezoeken de buren van het huis waar Joe opgroeide in Scranton, Pennsylvania. Bron: Drew Angerer/Getty Images
Joe Biden en zijn kleindochter Natalie Biden bezoeken de buren van het huis waar Joe opgroeide in Scranton, Pennsylvania. Bron: Drew Angerer/Getty Images

De president-elect en de toekomstige first lady hebben in totaal zeven kleinkinderen, aldus Harper's Bazaar

Naomi is de 26-jarige dochter van Hunter en zijn eerste vrouw Kathleen Biden, die onlangs afstudeerde aan de Columbia Law School. Haar jongere zus, de 20-jarige Finnegan is vernoemd naar Joe's grootmoeder Catherine Eugenia "Jean" Finnegan Biden, schrijft Oprah Magazine.

Maisy Biden is geboren in 2001 en is de jongste dochter van Hunter en Kathleen. Maisy is bevriend met Sasha Obama, de jongste van oud-president Barack Obama en Michelle Obama, schrijft Chicago Tribune

Wijlen Beau Biden en zijn weduwe Hallie hebben twee kinderen: de 16-jarige Nathalie en haar twee jaar jongere broer Robert "Hunter" Biden II, die vernoemd is naar zijn oom.

Bidens twee jongste kleinkinderen zijn eveneens van zoon Hunter. Aanvankelijk ontkende Hunter dat hij de biologische vader van het in 2018 geboren kind was, maar in januari bepaalde de rechter dat Biden dat wél was. Hunter Biden en zijn huidige echtgenote Melissa Cohen kregen hun eerste kind in maart.