Of het nou beter is om naar het westen of het oosten te vliegen: een jetlag is nooit prettig. We vroegen dé experts op dit gebied hoe je er het beste mee om kunt gaan. Twee stewardessen geven tips.

Dus weg met de slapeloosheid, misselijkheid of juist het gevoel van futloosheid dat gepaard gaat met lange vliegreizen en vooral de wisseling van meerdere tijdzones.

Melanie Glessing, stewardess bij American Airlines, vertelde tegen Business Insider dat ze de jetlag afwendt door te slapen waar en wanneer ze kan. “Na trans-Atlantische vluchten gaan we doorgaans naar bed zo gauw we bij het hotel aankomen. Twee uur later staan we op om ons aan te passen aan het lokale ritme.”

De slechtste optie volgens Glessing is een nacht doorhalen. “Het is een slecht idee om wakker te blijven en meteen te gaan sightseeën. Je hebt immers de hele nacht gewerkt. You will crash and burn. Hard.

flight attendant

Foto: Pak je rust als je die kan krijgen. Bron: Flickr/FaceMePLS

Een bemanningslid van Prime Jet, Taylor Reynolds, vertelt aan Business Insider dat ze probeert te wachten met slapen totdat de nacht valt. “Als ik naar het buitenland reis, ga ik niet meteen naar bed en wacht ik tot de volgende avond. Zo kan ik een hele nacht slapen en de volgende ochtend vroeg opstaan.”

Slapen werkt lang niet altijd, zeker als er passagiers zijn die assistentie nodig hebben. Glessing vertrouwt op koffie, gesprekken met collega’s en beweging om wakker te blijven als ze moe is.

Lees ook op Business Insider

Flight attendants

Bron: Flight/Paramount Pictures

Reynolds probeert ook tijdens de vlucht een dutje te doen als de passagiers op één oor liggen. “Als de passagiers slapen en ik geen verplichtingen heb, neem ik plaats in de jump seat voor een paar minuutjes met de oogjes dicht.”

Hoe dan ook wen je als steward of stewardess aan het bizarre werkschema. “Senior stewardessen op lange intercontinentale vluchten hebben minder last van een jetlag, omdat ze een hele maand lang veelal dezelfde routes vliegen. Hun lichamen raken gewend aan het rooster”, zegt Glessing. “Jongere collega’s die twee uur voor vertrek zijn opgetrommeld, hebben vaak meer last.”

Ook Reynolds zegt gewend te zijn aan de routine van de reizen die ze maakt. “De moeilijkste omschakeling is voor mij als ik thuiskom in Los Angeles na een week in New York. Dat verschil van drie uur is net genoeg om mijn hoofd in de war te schoppen. Ik val dan thuis eerder in slaap en wordt eerder wakker.”

Beide pro’s benadrukken ook het belang van een goed humeur. Je kunt dat zelf opwekken door je bijtijds voor te bereiden op een reis en tijd voor jezelf te nemen voordat je vertrekt. Zorg ook dat je voldoende entertainment bij je hebt voor de reis, zeker als je vliegmaatschappij niet beschikt over een selectie films om de tijd mee door te komen.

En soms is het ‘gewoon’ een kwestie van door je slaap heen beuken: koffie drinken en praatjes maken met iedereen die daar tijd voor heeft.

LEES OOK: Vliegtickets zijn belachelijk goedkoop – zo duur zouden ze zijn als je btw, accijns en CO2-compensatie meerekent