De vergelijking tussen fractievoorzitter Jesse Klaver en de Canadese premier Justin Trudeau is eenvoudig gemaakt; progressief, bruine krullen, relatief jong.

Maar ook de manier waarop Klaver zich kleedt heeft wel wat weg van Trudeau. Beide politici spreken hun achterban toe in een wit overhemd met opgestroopte mouwen.

Puur toeval, zegt Klaver tegenover Vrij Nederland ().

Als ik campagne voer, moeten de mouwen worden opgestroopt. Zo van: we gaan er tegenaan! Maar dat is niet nieuw. Zo doe ik dat al jaren. Dat Trudeau zich ook zo kleedt, is puur toeval.”

Het is niet de eerste keer dat Klaver wordt gevraagd naar overeenkomsten met progressieve politici aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In het VPRO-programma Zondag met Lubach werd vorig jaar al opgemerkt dat de toespraken van Klaver wel erg veel lijken op de speeches van vertrekkend president van de VS Barack Obama.

De GroenLinks-politicus ziet zelf ook wel gelijkenissen tussen hemzelf en Barack Obama, zei hij later in Buitenhof.

"Dat klinkt misschien gek, maar mijn levensloop heeft gewoon veel overeenkomsten met die van Obama. Ik ben opgegroeid bij mijn opa en oma en ben kind van een Marokkaanse vader zonder wie ik ben opgegroeid. En we hebben allebei een boodschap van hoop en verandering."

GroenLinks maakt overigens ook gebruik van de diensten van campagnebureau Blue State Digital, dat ook de Democratische Partij hielp tijdens de verkiezingscampagnes in 2008, 2012 en 2016.

LEES OOK: Nu bijna iedereen de PVV heeft uitgesloten, zijn er nog maar een paar opties