Jeroen Dijsselbloem is op zijn eigen aandringen op de valreep van plaats vijf op de kandidatenlijst van de PvdA gestegen naar plaats drie. De alom gewaardeerde minister van Financiën was niet tevreden met zijn plaats op de PvdA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, meldt een ingewijde. Hij heeft op het laatste moment van positie geruild met nieuwkomer Gijs van Dijk.

De vicevoorzitter van de FNV, die door de nieuwe lijsttrekker Lodewijk Asscher werd geworven voor de politiek, moest genoegen nemen met plek vijf. Van Dijk blijft daarmee wel de hoogste nieuwe binnenkomer.

Na Asscher completeren Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (2) en de bewindslieden Jeroen Dijsselbloem (3) en Sharon Dijksma (4) de top vijf. Attje Kuiken, die tot de verkiezingen Diederik Samsom vervangt als fractievoorzitter, staat op zes. De huidige minister Lilianne Ploumen heeft nog net de eerste tien gehaald.

De andere nieuwkomers bij de eerste tien zijn Trouw-columniste Kirsten van den Hul (8) en de Groningse oud-gedeputeerde William Moorlag (9). De bekende ex-voetbaltrainer Foppe de Haan is lijstduwer.

Voor financieel specialist Henk Nijboer is een zevende plaats ingeruimd, maar tal van prominente Kamerleden als Jeroen Recourt en Mei Li Vos vielen buiten de top twintig. Een enkel zittend Kamerlid haalde ternauwernood de eerste vijftig. De PvdA schommelt in de peilingen rond de tien zetels.

Partijvoorzitter Hans Spekman noemt de lijst "een mooie mix van continuïteit en vernieuwing". "Het partijbestuur is er met name erg trots op dat van de eerste vijftien kandidaten maar liefst vier kandidaten hun wortels in de vakbeweging hebben". Behalve Van Dijk hebben onder meer ook Moorlag en Kamerlid John Kerstens (11) een vakbondsverleden.

De top 10 van de PvdA:

1. Lodewijk Asscher
2. Khadija Arib
3. Gijs van Dijk
4. Sharon Dijksma
5. Jeroen Dijsselbloem
6. Attje Kuiken
7. Henk Nijboer
8. Kirsten van den Hul
9. William Moorlag
10. Lilianne Ploumen

LEES OOK: De PvdA heeft eindelijk door dat de echte ‘arbeider’ tegenwoordig op de PVV stemt