De legendarische belegger Jeremy Grantham van vermogensbeheerder GMO denkt dat de aandelenmarkt zich net als in 2000 in een bubbel bevindt en dat het proces waarbij de zeepbel barst, is begonnen. Dat zegt hij in een interview met de tv-zender CNBC. 

Grantham verwacht dat de brede S&P 500-index voor Amerikaanse aandelen minstens 40 procent gaat verliezen ten opzichte van de piek begin dit jaar, en dat aandelenmarkten het een aantal jaar zwaar krijgen.

Met deze prognose zou de S&P 500 op zo’n 2.880 punten kunnen uitkomen, een niveau dat voor het laatst bereikt werd in maart 2020 tijdens de paniek aan het begin van de coronacrisis.

De S&P 500 staat momenteel ruim 18 procent lager vergeleken met de start van het jaar en sloot donderdag op 3.900 punten.

Oppervlakkig gezien lijkt de huidige situatie op de aandelenmarkten op die van de internetbubbel in 2000, gelet op de torenhoge waardering van Amerikaanse techaandelen.

"Deze bubbel lijkt op het eerste gezicht heel erg op die van 2000, met veel focus op Amerikaanse tech, de Nasdaq die recordhoogten bereikt en net als destijds al begon te dalen, voordat de S&P dat deed", aldus Grantham. 

Maar er zijn ook de nodige verschillen tussen de internetbubbel van 2000 en de huidige aandelenmarkt die Grantham zorgwekkend vindt.

"Waar ik bang voor ben is dat er een aantal serieuze verschillen zijn met 2000. Een daarvan is dat het destijds alleen om problemen met Amerikaanse aandelen ging, maar dat obligaties het destijds prima deden, de rendementen fantastisch waren. Ook waren huizen nog goedkoop rond de eeuwwisseling en waren er geen problemen met schaarste aan grondstoffen", stelt Grantham. Volgens hem was 2000 "een paradijs" in vergelijking met nu.

De prijzen van voedsel en brandstoffen gaan momenteel door het dak, nu Rusland doorgaat met de oorlog in Oekraïne. Verder zorgt de stijging van de rente vanaf een niveau van bijna 0 procent voor veel pijn op de obligatiemarkten.

Lees ook: Stijgende rentes, dalende koersen: is het handig om nu te beleggen in obligaties?

"Wat je nooit wilt in een bubbel is problemen op de huizenmarkt en op de Amerikaanse huizenmarkt zijn prijzen hoger ten opzichte van het gezinsinkomen dan tijdens de zogeheten huizenbubbel in 2006. Daarnaast zijn rentes opgeveerd vanaf historisch lage niveaus. En bovendien zijn de prijzen van energie, metalen en voedsel op basis van de VN-index in reële termen hoger dan ooit tevoren", zegt Grantham.

"Dus we hebben op alle fronten problemen en historisch gezien blijkt dat uiterst gevaarlijk te zijn", vertelde Grantham tegen CNBC. Hij wijst daarbij op de enorme bubbel op de aandelenmarkt in Japan aan het eind van de jaren tachtig. Tot op heden hebben de Japanse aandelen nooit meer de piek bereikt van 1989. 

Terwijl beleggers op zoek zijn naar kansen op de aandelenmarkt, pleit Grantham voor voorzichtigheid. Hij waarschuwt dat de winstmarges van bedrijven fors onder druk komen te staan als de economie afkoelt.

"Winstmarges zullen als eerste in een recessie belanden en het is zeer waarschijnlijk dat dat nu gaat gebeuren. We zullen vrij snel in een of andere vorm van recessie terechtkomen."

Dat scenario dient zich al aan in de Amerikaanse retailsector. De grote ketens Walmart en Target voorzien beide een stijging van de kosten en als gevolg daarvan lagere winstmarges. 

LEES OOK: Een bekende zwartkijker onder de beursanalisten ziet een daling van de beurs vanaf het piekniveau begin dit jaar met 40% – en dat kan vrij snel gebeuren