De Britse Labourpartij zal binnenkort een amendement indienen of steunen dat oproept tot een nieuw Brexit-referendum, heeft partijleider Jeremy Corbyn aangekondigd.

Anti-Brexit-parlementariërs van Labour en de grote meerderheid binnen de partij die voor een verlenging van EU-lidmaatschap is, zullen uiterst blij zijn met die beslissing. Corbyn zegt dat hij “een amendement zal indienen of steunen voor een referendum om een schadelijke Tory-Brexit te voorkomen”.

Dat betekent dat Labour zijn parlementsleden voor het eerst oproept een amendement te steunen dat oproept tot een nieuw referendum. Die grote doorbraak komt nadat een aantal parlementariërs vorige week Labour verliet en zeiden dat de weigering van Corbyn een nieuwe referendum te steunen daar een van de redenen voor was.

De Labour-leider stond onder immense druk om steun te verlenen aan een tweede referendum, nadat op het partijcongres afgelopen herfst was afgesproken dat een nieuw referendum een optie moest zijn. Corbyn hoopte dat de Brexit-crisis tot nieuwe verkiezingen zou leiden, maar daar is met het naderen van de uittredingsdatum van 29 maart nog geen sprake van.

Corbyn kondigde ook aan dat zijn partij een door Labour-parlementariër Yvette Cooper en conservatief parlementslid Oliver Letwin ingediend amendement zal steunen dat Theresa May dwingt de Brexit uit te stellen als ze niet voor 13 maart een goedgekeurde deal heeft.

De Labour-leider kwam maandagavond met zijn mededeling voorafgaand aan een bijeenkomst van Labour-parlementariërs in Westminster. "De premier laat roekeloos de tijd verlopen in een poging parlementsleden te dwingen te kiezen tussen haar prutsdeal en een rampzalige no deal. Wij kunnen en zullen dat niet accepteren."

David Lammy, een Labour-parlementariër die een van de gangmakers is van de campagne People's Vote voor een nieuw referendum, verwelkomt het nieuws: "Eindelijk accepteert Labour nu het principe dat het volk het laatste woord moet hebben over de Brexit."

Volgens nieuw onderzoek van peilingbureau YouGov heeft een meerderheid van de Britten spijt van de keuze voor de Brexit. Uit ander onderzoek van NatCen en zakenbank Morgan Stanley blijkt dat een stevige meerderheid van 54 procent van de ondervraagden bij de EU zou willen blijven als er een tweede referendum georganiseerd wordt.

Premier Theresa May heeft zich altijd fel tegenstander getoond van een tweede referendum over de Brexit en zegt er nog altijd van overtuigd te zijn dat een tijdige Brexit mét deal mogelijk is.

Lees meer: