• Jeff Bezos zegt dat hij zich meer gaat storten op zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin als hij deze zomer opstapt als CEO van Amazon.
  • Blue Origin werd in 2000 opgericht door Bezos met als doel ruimtevaart goedkoper en toegankelijker te maken.
  • Door een reeks met de NASA gesloten contracten heeft Blue Origin een groot aantal projecten in de pijplijn waar Bezos zich in vast kan bijten.

Jeff Bezos wil zich de komende jaren gaan richten op zijn raketbedrijf Blue Origin, dat zei hij toen hij dinsdag zijn aftreden als Amazon CEO aankondigde.

In een brief aan Amazon-medewerkers zei Bezos dat hij “betrokken zal blijven bij belangrijke Amazon-initiatieven, maar ook meer tijd en energie zal gaan steken” in zijn andere projecten zoals Blue Origin, The Washington Post en het Bezos Earth Fund.

Met Blue Origin wil Bezos de ruimtevaart transformeren, van onderzoeksgericht naar commercieel. Hij wil raketten bouwen om mensen gemakkelijk de ruimte in te lanceren en uiteindelijk het zonnestelsel te kunnen koloniseren. “Wij bouwen aan een weg naar de ruimte, waar de toekomst van onze kinderen ligt”, zegt het bedrijf op z’n website.

Bezos noemt Blue Origin zijn ‘belangrijkste werk’

Bezos richtte Blue Origin op in september 2000, met als doel ruimtevaart goedkoper en toegankelijker te maken door middel van herbruikbare lanceersystemen.

jeff bezos amazon
Amazon CEO Jeff Bezos in 2019. MARK RALSTON/AFP via Getty Images

Bezos zei in 2018 in een interview dat het ruimtevaartbedrijf zijn “belangrijkste werk” was – belangrijker dan Amazon. “Ik streef dit werk na, omdat ik geloof dat als we dat niet doen we als beschaving zullen stagneren en dat vind ik zeer demoraliserend”, zei hij.

De passie van de miljardair voor zijn ruimtereisbedrijf is te herleiden tot zijn jeugd. Bezos bracht de zomers in zijn kindertijd altijd door op de grote ranch van zijn grootouders in Texas, waar hij machines leerde bouwen. Ook heeft hij een voorliefde voor sciencefictionromans over de ruimte.

De volgende stappen voor Blue Origin

Blue Origin heeft een groot aantal projecten in de pijplijn voor Bezos om zich in vast te bijten. Zo heeft NASA Blue Origin in december groen licht gegeven voor toekomstige missies, planetaire expedities en satellietlanceringen met de New Glenn-raket.

Lees ook op Business Insider

Ook kreeg Blue Origin eerder al een miljard dollar van NASA om een ruimteschip te ontwerpen waarmee normale mensen in 2024 al op de maan moet kunnen landen.

bezomusk2
Elon Musk and Jeff Bezos. John Locher/AP and Odd Andersen/AFP via Getty Images

Blue Origin is niet het enige bedrijf dat commerciële reizen naar de maan mogelijk wil maken. Het strijd tegen Elon Musks SpaceX en het in Alabama gevestigde Dynetics. Bezos zei in december in een Instagram-post dat zijn bedrijf de eerste zal zijn die een vrouw naar de maan brengt.

Door de samenwerking met NASA heeft Blue Origin niet alleen toegang tot de testfaciliteiten en expertise van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De waarde van Bezos’ oogappel wordt ook op ongeveer 15,5 miljoen dollar geschat.

Deze Blue Origin-raketten komen eraan

Met de New Shepard-raket, vernoemd naar de eerste Amerikaan in de ruimte, Alan Shepard, wil Blue Origin uiteindelijk een reis naar de ruimte aanbieden die elf minuten duurt.

De meest succesvolle vlucht van New Shepard was op 14 januari, toen het een crashtestdummy genaamd ‘Mannequin Skywalker’ de ruimte in bracht.

Jeff Bezos Blue Origin
Saul Loeb/AFP via Getty Images

De New Glenn-raket, vernoemd naar astronaut John Glenn, moet de vrachtwagen onder de raketten worden die allerlei soorten goederen in een baan om de aarde kan brengen.

Blue Origin zegt dat New Glenn is ontworpen voor minimaal 25 vluchten en 45 ton kan dragen. Daarmee doet het onder voor de Falcon Heavy van SpaceX, die 70 ton met zich mee in een baan om de aarde kan nemen. SpaceX wil deze raket in 2021 officieel in gebruik nemen.

In 2019 onthulde Bezos nog een nieuwe aanwinst in de Blue Origin-familie, de gigantische maanlander Blue Moon. Het uiteindelijke doel is om menselijke bases op de maan te bouwen.

Lees meer over ruimtevaart: