De Saudische regering is dikke vriendjes met de Amerikaanse president Donald Trump, vooral vanwege de belangrijke rol van het land als leverancier van olie in de wereld. Tegelijk krijgt de reputatie van kroonprins Mohammed bin Salman op het wereldtoneel de ene klap na de andere.

Dinsdag meldde de Britse krant The Guardian dat de mobiele telefoon van Amazon-miljardair Jeff Bezos zou in 2018 zijn gehackt, nadat hij een WhatsApp-bericht had ontvangen van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Met het appje van de kroonprins kreeg Bezos ook malware meegestuurd. Dat zat besloten in een video. Bezos en de kroonprins hadden kennelijk al enige tijd een vriendschappelijke app-uitwisseling. Begin mei 2018 kreeg Bezos het ongewenste document toegestuurd.

In de uren daarna werden grote hoeveelheden data uit de telefoon van Bezos gehaald. Het is niet bekend wat dat precies inhield of wat er mee is gebeurd.

Experts begonnen vorig jaar januari een onderzoek van de telefoon van Bezos nadat intieme details over zijn privéleven in het Amerikaanse roddelblad National Enquirer verschenen. De publicatie volgde enkele uren, nadat Bezos officieel had aangekondigd te gaan scheiden van zijn vrouw MacKenzie.

Bezos gaf ook aan dat er pogingen waren gedaan om hem te chanteren, vanwege de affaire die hij had met tv-presentatrice Lauren Sanchez. De veiligheidsadviseur van Bezos wees toen ook al op Saudische betrokkenheid. Saudi-Arabië ontkende eerder al dat de telefoon van Bezos doel van een actie was geweest.

Bezos bezit The Washington Post, de krant waar vermoorde journalist Khashoggi werkte

Volgens The Guardian roept de hack die direct via de Saudische kroonprins zou zijn gelopen een aantal vragen op. Bezos is namelijk ook eigenaar van de krant The Washington Post. Daar werkte de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die kritisch schreef over de Saudische regering en het Saudische koningshuis.

Lees ook op Business Insider

Khashoggi werd op 2 oktober 2018 vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Na aanvankelijke ontkenningen heeft Saudi-Arabië toegegeven dat geheim agenten van het land Khashoggi hebben vermoord. Volgens de Amerikaanse geheime dienst CIA is het in hoge mate waarschijnlijk dat kroonprins Mohammed Bin Salman direct opdracht heeft gegeven voor de moord.

President Donald Trump heeft zich echter op de vlakte gehouden over de verantwoordelijkheid voor de moord op Khashoggi en heeft zijn relatie met de Saudische regering hierdoor niet laten beïnvloeden.

LEES OOK dit artikel van Business Insider US: Dit is wat we weten over het hacken van de smartphone van Jeff Bezos en het drama rond zijn scheiding (Engels)