Jeff Bezos deelde afgelopen donderdag het verhaal van zijn vader, Mike Bezos, in een video. De Amazon-CEO vertelde over hoe die op zestienjarige leeftijd emigreerde van Cuba naar de Verenigde Staten, zonder maar een woord Engels te spreken.

“Mijn vader was net 16 toen hij alleen – zonder enige familie – naar Amerika reisde”, vertelt Bezos. “Ik kan het me maar moeilijk voorstellen, maar zijn ouders stuurden hem hiernaartoe omdat ze hem wilden beschermen tegen Fidel Castro”.

Mike Bezos voedde de toekomstige zakenman – met een geschat vermogen van 150 miljard dollar de rijkste ter wereld– op, maar is niet zijn biologische vader. Dat is Ted Jorgensen, die Jeff op 18-jarige verwekte bij diens destijds 17-jarige moeder Jacklyn Gise. De twee trouwden toen Jeff nog niet geboren was, maar het huwelijk duurde slechts zeventien maanden. Een paar jaar na de scheiding verbrak Jorgensen alle contact met zijn ex-vrouw en zoon.

Drie jaar na de scheiding hertrouwden Jackie met Mike Bezos, toen de latere Amazon-CEO vier jaar oud was. Mike Bezos vertelt in de video, die gisteren verscheen, over zijn reis naar de VS.

Wat kleren, geen 'j'-klank en heel veel doorzettingsvermogen

"Ik had drie T-shirts, drie broeken, drie onderbroeken en een paar schoenen bij me", vertelt Mike Bezos.

Hij schreef zich in bij een middelbare school in Wilmington, Delaware. "Hij sprak geen Engels", vertelt zijn zoon Jeff. "Hij was gewoon een kind uit Cuba en hij moest het allemaal zelf uitzoeken".

Mike Bezos ontmoette de moeder van Jeff jaren later op de University of Albuquerque in de staat New Mexico. Vader en zoon lachen over hoe Mike Jeff's naam met een dik accent uitsprak als "Heff" en die van zijn moeder als 'Hackie'. Dat komt omdat er geen 'j'-klank in het Spaans bestaat, legt de Amazon topman uit.

In de video vertelt Jeff Bezos over de afbeelding die hij zijn adoptievader gaf toen die genaturaliseerd werd: een illustratie van twee handen die elkaar schudden. "Die twee handen stelden die van een vader en een zoon voor, twee mensen die elkaar verwelkomen in de Amerikaanse samenleving".

Mike Bezos vertelt in de video trots over hoe hij de "Amerikaanse droom" leeft en die belichaamt.

"Het verhaal van mijn vader laat zien hoe we elkaar als mensen verder kunnen helpen", zegt Jeff Bezos daarover. "Mike had een enorme drive en ambitie. En er waren vriendelijke, ondersteunende mensen die hem op weg hielpen zijn doelen te halen".

Lees meer over Jeff Bezos: