Sinds 1987 publiceert het Amerikaanse tijdschrift Forbes een jaarlijkse lijst van miljardairs.

Eén man domineerde de ranglijst: Microsoft-oprichter Bill Gates. Hij stond liefst achttien keer op de eerste plaats.

Maar  dit jaar moet Gates iemand voor zich dulden. Amazon-oprichter Jeff Bezos is namelijk voor het eerst de rijkste persoon op aarde, zo meldde Forbes woensdag.

Bezos heeft een geschat vermogen van 112 miljard dollar, omgerekend ruim 90 miljard euro. Gates blijft steken op 90 miljard dollar. Plek drie is voor superbelegger Warren Buffett met 84 miljard dollar.

Sinds 2000 mocht Buffett zich één keer de rijkste man ter wereld noemen. Dat was in 2008, vlak voor het uitbreken van de financiële crisis.

Een andere rijkaard die Gates vier jaar lang van de eerste plek hield, is de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim. Van 2010 tot en met 2013 mocht niemand op deze planeet zich rijker noemen. Slim is de man achter América Móvil, het grootste telecombedrijf van Latijns-Amerika, en wilde ooit KPN inlijven.

En nu voert Bezos dus de lijst aan. Hoe de vier stuivertje hebben gewisseld, is te zien in de onderstaande grafiek.

Lees ook op Business Insider

Ook interessant is hoe het vermogen van deze zakenmannen door de jaren heen fluctueert. Duidelijk is dat de financiële crisis er flink in heeft gehakt: tientallen miljarden aan vermogen zijn binnen no time verdampt.

Maar de dip was van korte duur. Gates heeft zijn vermogen sindsdien meer dan verdubbeld, net als Buffett.

Bezos profiteert van koersstijging Amazon

Maar dat is niets vergeleken bij de stijging van Bezos’ vermogen. De Amazon-baas profiteert er vooral van dat zijn internetbedrijf een flinke opmars heeft gemaakt op de beurs. Daardoor is het fortuin van Bezos vorig jaar met meer dan 39 miljard dollar toegenomen, de grootste toename in rijkdom ooit gemeten.

Amazon.com startte in 1995 als boekwinkel op internet, maar de ambitie van Jeff Bezos was vanaf de start om méér te zijn dan een online boekenwinkel. Gaandeweg de jaren breidde het bedrijf zich uit. Inmiddels liggen onder meer cd’s, dvd’s en video’s, speelgoed, gereedschap, elektronica en gezondheidsproducten in de virtuele schappen.

Ook buiten de e-commerce is Amazon actief. Zo is het bedrijf wereldwijd marktleider op het gebied van publieke clouddiensten. Talloze internetbedrijven zoals Netflix en Airbnb draaien op servers van Amazon. Verder nam Amazon onlangs de supermarktketen Whole Foods over voor 14 miljard dollar.

Klap voor Carlos Slim

Carlos Slim is de afgelopen jaren flink teruggezakt op de ranglijst. Dat heeft drie redenen. Ten eerste is de Mexicaanse peso behoorlijk in waarde gedaald, waardoor zijn vermogen in dollars terugliep. Ook liep zijn belimperium een deuk op, omdat de economische groei en daarmee koopkracht in Brazilië daalde.

Maar de hardste klap kreeg Slim in eigen land. América Móvil opereert weliswaar in bijna heel Zuid-Amerika, maar Mexico blijft het grootste deel van de omzet vertegenwoordigen, namelijk zo rond de 40 procent. Slim levert er 70 procent van de mobiele telefonie en 80 procent van van de vaste lijnen.

In 2015 besloot de Mexicaanse overheid om de markt open te breken. Binnenlandse roaming is sinds twee jaar verboden en concurrenten mogen nu gratis verbinden met een nummer van América Móvil. Dat heeft de marges van zijn telecomimperium onder druk gezet, waardoor Slim is gezakt naar plek zes op de Forbes-ranglijst.

LEES OOK: Deze Amsterdamse valutahandelaar verzilverde haar huis en gaat nu op pad met parkiet in een camper