• Jeff Bezos heeft werknemers en klanten van Amazon bedankt, omdat zij ‘hebben betaald’ voor zijn ruimtetrip met de New Shepard-raket.
  • Sommige werknemers van Amazon reageerden daarop door te stellen dat ze meer geholpen zijn met een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden.
  • “Hij zou naar Jupiter moeten gaan om zijn ‘geweldige’ leven daar door te brengen”, grapten een aantal werknemers.

Na het voltooien van zijn ruimtetrip op dinsdag, waarbij Amazon-oprichter Jeff Bezos zo’n drie minuten in de ruimte verbleef, bedankte hij de mensen die dit voor hem mogelijk hebben gemaakt. Daarbij richtte Bezos zich specifiek tot de werknemers en klanten van Amazon.

“Ik wil iedere werknemer en elke klant van Amazon bedanken, want jullie hebben hiervoor betaald”, zei Bezos tijdens een persconferentie na de ruimtereis. “Echt, ik dank elke werknemer en alle klanten van Amazon vanuit het diepst van mijn hart.”

De waardering is echter niet altijd wederzijds, blijkt uit reacties van Amerikaanse werknemers van Amazon, één van de grootste webwinkels ter wereld.

Verscheidene werknemers die Insider in de VS sprak, gaven aan dat de ruimtetrip van Bezos ze niet bijzonder interesseerde en dat ze liever hadden gezien dat de techmiljardair het geld had besteed aan anderen dingen, zoals een beter loon voor werknemers van de e-commercegigant.

“Ik hoorde dat hij naar de ruimte ging, maar dat boeide me eigenlijk niet”, vertelde een werknemer van Amazon bij een groot distributiecentrum in New York tegen Insider. “Collega’s maakten grapjes dat hij naar Jupiter zou moeten gaan om zijn geweldige leven daar door te brengen.”

“Dit was een groot ding voor Jeff, maar wij hebben er niets aan gehad. Een vlucht van twintig minuten naar de ruimte, in feite op onze kosten want wij doen het werk bij Amazon”, reageerde een andere werknemer bij een distributiecentrum in Indiana.

Amazon en Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Bezos, konden niet meteen een reactie geven aan Insider. 

Lees ook: Jeff Bezos wil de ruimte koloniseren om de mensheid te redden – hij kan beter iets doen aan de impact van Amazon op de aarde

Jeff Bezos financiert activiteiten van Blue Origin met opbrengst van aandelen Amazon

Jeff Bezos is volgens de Bloomberg Billionaires Index de rijkste mens ter wereld, met een geschat vermogen van 206 miljard dollar. De rijkdom van Bezos is hoofdzakelijk terug te voeren op de 51,7 miljoen aandelen Amazon die hij bezit. Die waren dinsdag per stuk 3.573 dollar waard. Toen Amazon in 1997 naar de beurs ging was een aandeel Amazon 18 dollar waard. 

Bezos heeft eerder aangegeven dat hij jaarlijks voor ongeveer 1 miljard dollar aan aandelen Amazon verkoopt om de activiteiten van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin te financieren. In die zin hebben degenen die hebben bijgedragen aan het succes van Amazon direct gezorgd voor de financiering van de ambities van Bezos op het gebied van de ruimtevaart.

Sommige werknemers zijn echter niet tevreden over de manier waarop het succes van Amazon, en in het verlengde daarvan ook van Blue Origin, tot stand is gekomen. “Hij bedankt ons voor het feit dat we zijn zakken hebben gevuld met hard werken, waarvoor we geen bonussen en aandelenopties hebben gekregen”, merkte de werknemer van Amazon in Indiana op. Medewerkers van distributiecentra van Amazon kunnen bij het bedrijf geen aanspraak maken op bonussen of aandelenopties.

“Ik denk dat hij dit zei omdat hij een slecht geweten heeft. Hij weet dat het niet goed is om geld te verdienen door je werknemers als slaven te behandelen”, stelde de werknemer bij het distributiecentrum in New York. In de VS leunt Amazon op een groot reservoir aan flexwerkers waardoor het bedrijf voor deze groep geen kosten heeft voor bijdragen aan zorgverzekeringen, bonussen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

De werknemers die Insider sprak, gaven aan dat Bezos zijn vermogen beter had kunnen aanwenden om dit soort misstanden aan te pakken. “Ik kan een hoop andere dingen bedenken die hij had kunnen doen met het geld dat hij hieraan (het ruimtevaartprogramma van Blue Origin, red.) heeft besteed. Om te beginnen: betere lonen en hulp voor daklozen en arme mensen”, aldus één van de werknemers in de distributiecentra van Amazon.

LEES OOK: Jeff Bezos vliegt naar de ruimte in een ‘penisraket’ net als Dr. Evil – en er zijn meer overeenkomsten met de schurk uit de ‘Austin Powers’-films