• Bij de beursgang van Airbnb gaat de rijkste mens ter wereld Jeff Bezos waarschijnlijk fors verdienen.
  • De Amazon-oprichter investeerde in 2010 en 2011 in het verhuurplatform, dat het recent zwaar heeft door de coronacrisis.
  • Hoeveel Bezos in die periode precies investeerde in Airbnb, en hoeveel aandelen hij bezit, is onduidelijk.

Alsof Jeff Bezos niet al genoeg geld heeft verdiend de afgelopen maanden, wacht de Amazon-miljardair binnenkort naar alle waarschijnlijkheid een extra zakcentje.

Afgelopen maandag diende Airbnb de documenten in voor de langverwachte beursgang. Een eerste glimp leert dat het verhuurplatform mikt op het ophalen van 1 miljard dollar. Volgens Reuters schat Airbnb de waarde van het eigen bedrijf op zo’n dertig miljard dollar.

In de eerste negen maanden van dit jaar leed Airbnb een fors verlies van bijna 700 miljoen dollar, tegenover inkomsten van 2,5 miljard dollar. Een verlies ingegeven door de coronacrisis en de ingestorte toerismesector.

Maar er is een lichtpuntje: in het derde kwartaal boekte het verhuurplatform 219 miljoen dollar winst. Een groot pluspunt op weg naar de beursgang.

Brian Chesky, CEO van Airbnb.  Foto: REUTERS/Mike Segar
Brian Chesky, CEO van Airbnb. Foto: REUTERS/Mike Segar

Kassa voor Kutcher en andere investeerders

Voor vroege investeerders als Jeff Bezos kan de beursgang van Airbnb miljoenen opleveren. De Amazon-oprichter investeerde in het platform tijdens de eerste twee investeringsrondes in 2010 en 2011, samen met onder andere de investeringsmaatschappij van acteur Ashton Kutcher en Silicon Valley-powerhouse Andreessen Horowitz.

Die financieringsrondes leverden Airbnb in totaal 119 miljoen dollar op.

Hoeveel Bezos destijds in Airbnb heeft geïnvesteerd, en of hij nog steeds de aandelen in bezit heeft, is onbekend. Een woordvoerder van Bezos Expeditions reageerde niet meteen op vragen van Business Insider.

Lees ook op Business Insider

Zakcentje voor Jeff Bezos

Hoewel Bezos bij een beursgang waarschijnlijk miljoenen dollars zal verdienen, is dat een zakcentje zijn in vergelijking met zijn belang in Amazon. In de eerste helft van het jaar groeide zijn vermogen door de pandemie met 35 miljard dollar.

Het totale nettovermogen van de grote winnaar van de coronacrisis wordt momenteel geschat op meer dan 184 miljard dollar. Het merendeel hiervan heeft hij, de rijkste man ter wereld, te danken aan de aandelen Amazon die hij bezit. Volgens Bloomberg heeft hij 11 procent van de aandelen in handen van het internetbedrijf dat hij in 1994 oprichtte.

Naast de aandelen in Amazon is Bezos een investeerder in Google, Uber en Twitter. Hij was ook een vroege investeerder in Business Insider, al heeft hij inmiddels zijn aandelen in het bedrijf verkocht.

Lees meer over Jeff Bezos: