Bespreek die ex nou juist wel op de eerste date.

Een Amerikaanse psycholoog stelt voor om het ‘verbod’ om over je ex te praten te schrappen. Glad ijs blijft het wel, dus kijk uit.

In de meeste landen is je ex (of ex’en) ter sprake brengen een erg slecht idee. Maar volgens psycholoog van de University of Massachusetts Susan Krauss Whistbourne kan zo’n taboe je later opbreken, bijvoorbeeld op een vervolgdate.

Het klinkt misschien als een onschuldig leugentje om te zeggen dat je afgelopen zomer een stedentrip maakte ‘met een vriend’, terwijl het in werkelijkheid om je ex gaat. Maar als je later je verhaal moet aanpassen komt dat het vertrouwen in de nieuwe relatie niet ten goede.

Eigenlijk komt het erop neer dat je in een later stadium openheid van zaken geeft. Je relatiegeschiedenis hoeft helemaal een geheim te blijven. Waarom zou je dat deel van je leven moeten verbergen voor een nieuwe vlam? Andere personen met wie je samen was, hebben jou waarschijnlijk ook beïnvloed en gemaakt tot wie je nu bent.

De balans is dus dat je het verleden op een volwassen manier bespreekt. Dat kan namelijk heel verhelderend werken. Niet alleen voor je partner, maar misschien ook wel voor jezelf.

Met andere woorden, als je je ex toch aansnijdt zal je date best doorhebben waar de grens ligt. Ze zullen je niet acuut aan een verhoor onderwerpen maar ook niet net doen alsof het een no-go onderwerp is.

Lees ook op Business Insider

Als jullie een gesprek kunnen voeren zonder dat één van beiden er last van heeft: goed gedaan. Dat neemt natuurlijk niet weg dat veel eerste dates – fragiel als ze zijn – wellicht niet bestand zijn tegen zulke proeven van karakter.

Hoe je date vertelt over een vorige partner kan overigens veel zeggen over hoe hij of zij jou mogelijk zal behandelen. Psycholoog Elinor Greenberg zegt dat mensen patronen volgen en vaak herhalen wat ze in eerdere relaties ook al deden.

“Alarmbellen gaan bij mij af als mensen hun ex’en allemaal beschrijven als vreselijke mensen en de schuld puur bij hen neerleggen voor het falen van die relatie. Het schreeuwt eigenlijk: ‘Ik ben niet in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor wat er verkeerd ging. Ik heb niks van deze relaties geleerd en het is allemaal aan jou om dit te doen slagen’.”

LEES OOK: Met deze simpele tip krijg je 60% meer reacties op Tinder