De Zeeuwse oesterkweek wordt bedreigd. Niet door klimaatverandering of sterke stromen, maar door Japanse slakken. Elk jaar neemt het aantal boorslakken in de wateren van Zeeland toe, vanaf dit jaar moet daar een eind aan komen.

De exotische slak uit Japan teistert de oesters in de Oosterschelde al jaren. De boorslak zoekt het liefst een jonge oester uit om vervolgens door de schelp te boren en de inhoud op te slurpen. Dit doet hij niet alleen in Zeeland, van Singapore tot de Verenigde Staten is dit een probleem.

Cees van Liere, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, maakt zich zorgen. “We kunnen de exacte schade nog niet benoemen aangezien alles natuurlijk onder water ligt. Maar je kan zeker stellen dat de schade enorm zal zijn”, zegt Van Liere tegenover Z24.

De boorslakinvasie is een bedreiging voor de 90 mensen die werkzaam zijn in de oesterkwekerijen van Zeeland. Samen leveren zij zo’n 1,5 miljoen oesters per jaar af, met een waarde van ruim 5 miljoen euro. De boorslakkenplaag kan het geschatte Nederlandse aandeel van 15 procent in de Europese oestermarkt dan ook flink drukken. 

Alternatieve kweekvormen

“De boorslak vernietigd het grootste deel van de jonge oesterpopulatie”, zegt Van Liere. Daarom willen veel oesterkwekers graag alternatieve kweekvormen toepassen, maar dit kost tijd en geld.

Daarnaast zijn milieuorganisaties argwanend, aangezien de meeste oesters worden gekweekt in natuurgebieden. De milieuclubs willen dan ook de bevestiging dat de slakken daadwerkelijk bestreden kunnen worden.

Oplossingen

Op 9 maart komen de provincie en oesterkwekers met een persconferentie, waarin de tactiek tegen de boorslak uiteen wordt gezet. Een van die oplossingen is om de kweek te verplaatsen naar ‘oesterfarms’ op het land, waar de boorslak niet kan komen.

Een andere oplossing die in de Verenigde Staten wordt gebruikt is het uitzetten van groene krabben die de boorslakken opeten. Maar uit onderzoek van Washington State University Vancouver blijkt dat deze krabben nog schadelijker voor de oesters zijn dan de slakken. 

Toch is de boorslak niet alleen slecht nieuws. Ze worden rond havens en boorplatformen namelijk ingezet als indicator van milieu- en watervervuiling.

Benieuwd hou de boorslak een oester 'aanvalt'? Bekijk dan de onderstaande video van het Shellfish Laboratory uit het Amerikaanse Alabama.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl