Japans restaurant in Amsterdam? In iedere middelgrote Nederlandse plaats is tegenwoordig wel een Japans restaurant te vinden. Je kunt je vast voorstellen hoe het in Amsterdam gesteld is, waar je een ware wildgroei aan sushi-zaken vindt. Dan kan het lastig navigeren zijn tussen de goedkope all-you-can-eat giganten en toeristenhotspots.

Om je te helpen hebben we een lijst gemaakt van de beste Japanse restaurants in Amsterdam.

Hiervoor hebben we gekeken naar data van bekende beoordelingswebsites als Tripadvisor, Foursquare en Iens. Ieder restaurant kreeg een cijfer op basis van hoe goed deze scoort op de websites; op basis daarvan stelde Business Insider een top-10 samen.

Alleen restaurants die op alle drie de websites te vinden waren, hebben we meegenomen in ons overzicht. Hierdoor vielen helaas restaurants als Hakata Senpachi af, anderen belanden nét buiten de top tien.

Dit zijn de beste Japanse restaurants volgens de gebruikers van de drie websites. We tellen af van 10 tot 1.


10. De Japanner

Albert Cuypstraat 228

Bij De Japanner draait het allemaal om de Japanse barcultuur van zogeheten izakaya’s, kleine kroegen waar mensen na werk met collega’s naartoe gaan om bier te drinken en fingerfood te eten. Je kunt hier tot diep in de nacht (de keuken is doordeweeks tot ‘s nachts half één open, in het weekend tot half drie) genieten van Japanse drankjes en kleine, superverse gerechten.

Lees ook op Business Insider


10= ex aequo. Ramen Ya

ramen ya uber eats amsterdam

Foto: Facebook/ Ramen Ya
Oudezijds voorburgwal 236

Bij Ramen-Ya (‘het noodelsoep-huis’) zijn ze gespecialiseerd in hakata-stijl ramen: een dikke, rijke en romige bouillon met dunne noodles naar Japans recept. Kijk even goed waar je moet zijn, want de ingang van het ondergrondse restaurant (zonder ramen) is makkelijk te missen.


8. Japans restaurant Mo-Jo

mo jo amsterdam japanese kitchen

Foto: Facebook/ Mo-Jo
Oosterdokskade 133

Vanuit het restaurant kijk je uit over het Oosterdok en het oude centrum van Amsterdam. Ondertussen kun je genieten van sushi en andere Japanse gerechten voor een vast bedrag.


7. Tomo Sushi

tomo sushi amsterdam

Reguliersdwarsstraat 131

Fan van sushi? Dan moet je naar Tomo Sushi aan de Reguliersdwarsstraat. Op steenworp afstand van het Rembrandtplein kun je hier plaatsnemen aan de sushibar of een tafel voor sushi, sashimi, warme sake of een Japans biertje.


6. MOMO

momo facebook amsterdam gerecht japans

Hobbemastraat 1

De naam MOMO komt van het Japanse woord voor bloesem en schoonheid. Het restaurant is gevestigd in het Parkhotel en kun je trendy noemen. Je kunt kiezen voor kleine hapjes tot ‘sharingplates’ vanaf de lunch tot in de late uurtjes.


5. Izakaya

izakaya amsterdam

Albert Cuypstraat 2-6

Izakaya is van dezelfde eigenaar als MOMO (net als onder andere restaurant The Butcher) en is gehuisvest in het Sir Albert Hotel op de rand van de Amsterdamse Pijp. Naar eigen zeggen vinden ze de Japanse keuken opnieuw uit. Na het eten kun je blijven hangen voor een cocktail.


4. Taiko

taiko amsterdam conservatorium

Van Baerlestraat 27

Taiko betekent letterlijk ‘grote drum’. En dus speelt er iedere avond een taikospeler op de achtergrond zachtjes op zijn drum. Dit jaar staat het menu van het Japans restaurant in het Conservatoriumhotel volledig in het teken van wasabi. Chef-kok Schilo van Coevorden bedacht het allemaal: wasabipannacotta, wasabisorbet tot wasabisoep.


3. EN Japanese kitchen & sake bar

en japans restaurant amsterdam

Dusartstraat 53

Oprichters Ken en Ryuji (“Ike”) kwamen vanuit Japan naar Nederland om te werken voor het met een Michelinster bekroonde Yamazato in hotel Okura. Inmiddels hebben ze hun eigen restaurant: EN Japanese kitchen & sake bar. Ken’s specialiteit? Het drie of vijfgangenmenu in Kappo-stijl, gerechten met een diversiteit aan bereidingswijzen.


2. Yamazato Restaurant

Yamazato - Traditional Japanese Bento box

Ferdinand Bolstraat 333

De traditionele Japanse keuken ervaren? Dat kan bij Yamazato in het Okura Hotel, dat al sinds 2002 bekroond wordt met een Michelinster. De kaiseki ryori keuken is deels beïnvloed door het ritueel van de Japanse theeceremonie waarbij de zen-filosofie van beheersing en minimalisme wordt uitgedragen.


1. Het beste in Amsterdam: Teppanyaki Sazanka

Teppanyaki Restaurant Sazanka - Chef at work

Ferdinand Bolstraat 333

Met stip op nummer één in ieder lijstje is Japans restaurant Sazanka in het Okura Hotel. Het eerste en enige teppanyaki-restaurant in Europa dat gewaardeerd is met een Michelinster.

LEES OOK: Populair hipsterbroodje ‘pulled pork’ is niks meer dan ouderwets draadjesvlees van oma