Japan heeft één van ’s werelds laagste geboortecijfers heeft. Het vinden van een geschikte partner blijkt een enorm probleem voor Japanners.

Het probleem is nu zo groot geworden dat Japanse mannen en vrouwen stoppen met daten en gewoon goede vrienden huwen, zo meldt de website van Independent.

Wordt de Japanner een bedreigde menssoort?

Uit een studie van de Japanse overheid blijkt dat 69 procent van de Japanse mannen en 59 procent van de Japanse vrouwen niet via de geijkte romantische weg aan een partner is gekomen.

Een nieuwe trend op Japanse websites betreft verhalen over mannen en vrouwen die uit arren moede maar met hun vrienden zijn getrouwd.

Het afnemende geboortecijfer baart de Japanse overheid grote zorgen: de afgelopen 5 jaar werden 8,4 kinderen per 1000 inwoners geboren. Volgens het Japanse nationale onderzoeksinsituut voor bevolkingsvraagstukken en sociale zekerheid zal de Japanse bevolking teruglopen van 127 miljoen nu naar 87 miljoen in 2060.

Uit studies van het intsituut blijkt voorts dat 80 procent van de Japanse singles best wil trouwen.

Japans pragmatisme

Het Japanse overschot van singles neemt dermate schrijnende vormen aan, dat Japanners hun teelkeuze nu gewoon binnen hun vriendenkring maken.

Lees ook op Business Insider

De Japanners zelf noemen deze ontwikkeling ‘Kousai zero Nichikon’, wat vrij vertaald zo veel wil zeggen als: ‘trouwen zonder daten.’

Nog meer tekens aan de wand: in een column in het bekende Joshi Spa! Magazine van afgelopen maand werd het zoeken naar een geschikte huwelijkspartner vergeleken met zelfmoord.

Vooralsnog is het wat anekdotisch, er zijn geen harde bewijzen dat Kousai zero Nichikon de eilandengroep stormenderhand aan het veroveren is. Wel kan gesteld worden dat de praktijk van ‘omiai’, het traditionele, door ouders gearrangeerde huwelijk op sterven na dood is.