In Japan, dat jarenlang last had van deflatie, is de inflatie inmiddels hoger dan in de VS en de eurozone, constateert Arne Petimezas van AFS.

Jarenlang had Japan last van deflatie, maar inmiddels zijn de prijzen aan het stijgen. Vanochtend meldde de Japanse overheid dat de inflatie in december steeg naar 1,6 procent van 1,5 procent in november. (zie grafiek hieronder).

inflatie hoger in Japan

De snel oplopende inflatie is het gevolg van de gecombineerde monetaire en fiscale stimulering die premier Shinzo Abe al een tijd gelden in gang heeft gezet.

De Japanse premier weet echter nog van geen ophouden. Dit keer laat hij zich ‘inspireren’ door het Nederlandse Akkoord van Wassenaar uit 1982. Alleen zet Abe niet in op loonmatiging maar een ‘omgekeerd’ Akkoord van Wassenaar.

Abe, die recentelijk in een opiniestuk ook refereerde aan het Akkoord van Wassenaar, is bedrijven onder druk aan het zetten om de lonen te verhogen en daarmee een loonschok te creëren.

Abe wil er voor zorgen dat de lonen sterker stijgen dan de groei van de arbeidsproductiviteit, wat inflatoir werkt en de koopkracht moet verhogen. Bij een loonschok stijgt namelijk het aandeel van lonen in het nationaal inkomen. Dat heeft Japan hard nodig, want vanwege de jarenlange deflatie is het loonaandeel in het nationaal inkomen gezakt naar een dieptepunt.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl