• Farmaceut Johnson & Johnson kan door bevoorradingsproblemen mogelijk niet alle bestelde vaccins aan de EU leveren in het tweede kwartaal.
  • Het vaccin van J&J zou het eerste middel zijn waarbij mensen maar één prik hoeven te krijgen om optimaal beschermd te zijn.
  • Ondertussen wordt het Russische coronavaccin Spoetnik-V mogelijk in vier EU-landen geproduceerd.

Farmaceut Johnson & Johnson heeft de EU laten weten dat de vaccinmaker kampt met bevoorradingsproblemen. Dat kan de plannen compliceren om in het tweede kwartaal 55 miljoen doses van het coronavaccin van het bedrijf te leveren, zegt een betrokken EU-functionaris tegen persbureau Reuters.

De Amerikaanse farmaceut zou hebben gezegd dat het niet onmogelijk is om dat doel te halen, maar het zou zich wel terughoudend hebben opgesteld.

J&J, het moederbedrijf van het Nederlandse Janssen, informeerde Brussel vorige week over de problemen met apparatuur en bestanddelen van vaccins. Die hebben de doelstelling om voor eind juni de tientallen miljoenen doses te leveren “onder druk” gezet, aldus de bron.

Het middel van de farmaceut wordt naar verwachting deze week goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Er zouden dit jaar in totaal ongeveer 200 miljoen doses geleverd moeten worden aan de EU.

De Europese toezichthouder heeft tot dusver drie coronavaccins goedgekeurd. Het gaat om middelen van Pfizer/BioNTech, Astrazeneca en Moderna.

Het vaccin van J&J zou het eerste middel zijn waarbij mensen maar één prik hoeven te krijgen om optimaal beschermd te zijn.

Lees meer: Waarom het coronavaccin van Janssen een heel goede optie is

De levering van coronavaccins verloopt niet altijd vlekkeloos. Eerder bleek AstraZeneca minder te kunnen leveren dan was toegezegd. Het zou een forse tegenvaller zijn voor Brussel zijn als weer sprake is van vertraging.

'Akkoord over productie Spoetnik-V in vier EU-landen'

Ondertussen wordt het Russische coronavaccin Spoetnik-V mogelijk in vier EU-landen geproduceerd.

De topman van het Russische investeringsfonds RDIF claimt deals te hebben gesloten met productielocaties in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland om het middel tegen Covid-19 te maken.

RDIF-chef Kirill Dmitriëv gaf verder geen details. Eerder op de dag meldde de Italiaans-Russische Kamer van Koophandel dat een akkoord is bereikt om Spoetnik-V in Italië te gaan produceren.

De Italiaans-Zwitserse farmaceut Adienne zou na gesprekken met RDIF, verantwoordelijk voor de financiering en marketing van het vaccin, hebben toegezegd het middel te gaan maken.

Volgens de handelsorganisatie is het de bedoeling dat de productie in juli begint in een fabriek in het Noord-Italiaanse Lombardije. Voor het einde van het jaar zouden er 10 miljoen doses van het vaccin in Italië geproduceerd moeten worden.

Als de productie in Italië doorgaat, wordt dat de eerste plek in Europa waar Spoetnik-V wordt gemaakt. Het wordt al wel op andere plekken buiten Rusland gemaakt, zoals in India.

Spoetnik-V is nog niet goedgekeurd in de Europese Unie, maar wordt in zeker 45 landen wereldwijd gebruikt, onder meer in Servië en Hongarije. Mocht het middel voor 1 juli nog niet zijn goedgekeurd, dan koopt het RDIF de doses op en verkoopt die dan door aan landen waar Spoetnik-V al wel wordt gebruikt, zegt een woordvoerder van de handelsorganisatie.

Adienne en het Italiaanse ministerie van Gezondheid hebben nog niet gereageerd op de aankondiging.

Makers van Spoetnik-vaccin eisen excuus van toezichthouder EU

Overigens eisen de makers van het Russische Spoetnik-vaccin een excuus van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Christa Wirthumer-Hoche van het EMA had geadviseerd het middel niet alvast via een spoedprocedure goed te keuren. Ze vergeleek dat met "Russische roulette".

Die opmerking schoot de makers van het middel in het verkeerde keelgat.

"We eisen een publieke verontschuldiging van Christa Wirthumer-Hoche van het EMA voor haar negatieve opmerkingen over EU-lidstaten die Spoetnik-V rechtstreeks goedkeuren", klagen ze op hun officiële Twitteraccount. "Het EMA heeft niet toegestaan dat dergelijke mededelingen zijn gedaan over andere vaccins. Dit soort uitspraken zijn ongepast en ondermijnen de geloofwaardigheid van het EMA en het beoordelingsproces."

Wirthumer-Hoche had in een interview de vraag gekregen of haar thuisland Oostenrijk het middel ook alvast zelf moest goedkeuren, maar dat zag ze absoluut niet zitten. "Spoetnik-V kan in de toekomst mogelijk op de markt worden gebracht, als we de benodigde gegevens hebben onderzocht", benadrukte ze nog wel.

Ook de Russische regering reageerde teleurgesteld op de uitspraken van Wirthumer-Hoche. De woordvoerder van het Kremlin noemde die "betreurenswaardig" en "ongepast". Hij omschreef Spoetnik-V als een van de meeste populaire vaccins ter wereld.

Lees meer over coronavaccins: