• Topbankier Jamie Dimon heeft opnieuw gezegd dat hij denkt dat de bitcoin “waardeloos” is.
  • De baas van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan zei dat als klanten van de bank toegang willen tot de bitcoin, “we hen wettige toegang kunnen bieden.”
  • Dimon plaatste tijdens een bijeenkomst van het Institute of International Finance vraagtekens bij het idee dat het aantal bitcoins in omloop wordt gelimiteerd op 21 miljoen.

Bestuursvoorzitter Jamie Dimon van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan gelooft nog steeds niet in de hype rond de bitcoin. Tijdens een evenement op maandag noemde hij de populaire cryptovaluta “waardeloos.”

De scepsis van Dimon weerhoudt de bank er echter niet van om zaken te doen met cliënten die toegang willen tot de cryptomunt.

“We kunnen ze niet tegenhouden”, zei Dimon over de bitcoin tijdens een bijeenkomst van de Institute of International Finance. “We kunnen cliënten wel wettige toegang bieden, op een zo zuiver mogelijke manier.”

Dimon mag dan niet geloven in de waarde van de bitcoin, veel beleggers denken daar anders over. Zij zijn de afgelopen weken in groten getale ingestapt, waarbij de totale marktwaarde van de cryptomunt is opgelopen tot 1.100 miljard dollar.

De twijfels van Dimon hebben voor een deel te maken met aanbod, en de vraag of het totale aantal bitcoins in omloop inderdaad beperkte zal blijven tot een maximum 21 miljoen.

Dit beperkte aanbod wordt vaak genoemd als een reden om optimistisch te zijn over de bitcoin, omdat er niet meer van kunnen worden gemaakt wanneer alle munten in omloop zijn gebracht, volgens de huidige technische protocollen. Dit is een gangbaar argument voor de aantrekkingskracht van de bitcoin als een bescherming tegen inflatie.

“Ik zal de groep op één ander ding uitdagen: hoe weet je zeker dat het eindigt bij 21 miljoen bitcoins? Lezen jullie de algoritmes? Geloven jullie dat allemaal? Ik weet niet, ik ben altijd sceptisch geweest over dat soort dingen”, zei Dimon volgens Yahoo Finance.

Dimon erkende dat zijn scepsis over de bitcoin op gespannen voet staat met de opinie van vele anderen in de markt, onder wie klanten van JPMorgan (en zelfs sommige werknemers van de bank). “Onze klanten zijn volwassenen, ze zijn het niet met mij eens, dat hoort bij een markt”, aldus Dimon.

Voor beleggers zal het geen verrassing zijn dat Dimon niet optimistisch is over de bitcoin. Eerder verklaarde hij dat hij verwacht dat regulering de cryptosector bijzonder hard zal treffen, mede vanwege het regelmatige gebruik van cryptomunten bij gijzelingen met ransomware.

LEES OOK: De dogecoin kan naar $1 stijgen, volgens deze cryptospecialist – plus 5 andere altcoins waar hij sterk in gelooft