De Chinese techmiljardair Jack Ma, met een geschat vermogen van ruim 30 miljard dollar de op één na rijkste man in China, zorgde tijdens zijn bezoek aan Donald Trump afgelopen maand voor grote krantenkoppen.

Ma kondigde aan dat zijn internetmarkplaats Alibaba gaat helpen met het creëren van 1 miljoen banen in de Verenigde Staten.

Tegelijk is Ma bezorgd over de protectionistische taal die de Amerikaanse president uitslaat richting China. Afgelopen weekend waarschuwde hij in Australië in ondubbelzinnige bewoordingen dat het terugdraaien van de globalisering alleen maar problemen veroorzaakt.

“Waar de handel stopt, begint de oorlog”, zei Ma in Melbourne waar hij het hoofdkantoor van Alibaba in Australië en Nieuw-Zeeland opende.

“We moeten actief duidelijk maken dat handel helpt om mensen te laten communiceren. En we moeten zorgen voor eerlijke handel, transparante handel en inclusieve handel.”

Ma zei dat een geglobaliseerde economie méér is dat alleen wat transacties van geld en goederen.

‘Meest vrijhandelszones gemaakt voor grote bedrijven’

“Handel gaat om handel in waarden. Handel in cultuur”, zei hij. Daar voegde Ma aan toe dat hij een persoonlijke verantwoordelijkheid voelt om de wereldwijde handel te promoten en dat hij daarom afgelopen maand meer dan 100 duizend kilometer gevlogen heeft.

Ma zei dat hij “een geweldig gesprek” heeft gehad met de Australische premier Malcolm Turnbull over de hulp die Alibaba kan bieden aan de regering om een regionale “e-hub” te ontwikkelen, een handelszone die meer online handel toestaat met minder bureaucratie aan de grens.

“De meeste vrijhandelszones van de laatste twintig jaar zijn gemaakt voor grote bedrijven”, zei hij. “Als Australië, Nieuw-Zeeland en andere landen een vrijhandelszone kunnen creëren in de vorm van een e-hub voor kleine bedrijven, dan kunnen die ondernemers net als grote bedrijven gaan werken — met 24-uurs inklaring, betere tarieven en snellere grenscontroles. Daar kunnen veel kleine bedrijven van profiteren.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Australia.