Een westerse jager zou een van de bekendste leeuwen van Zimbabwe met een pijl en boog hebben afgemaakt. Nu wordt er op hém jacht gemaakt.

Het zou een Noord-Amerikaan zijn, de jager die bijna 50.000 euro zou hebben betaald aan Zimbabwaanse parkopzichters om een leeuw te mogen omleggen. De jager zou de leeuw buiten de grenzen van het Hwange-Nationaal Park hebben gelokt, waar het niet verboden is om te jagen.

Vervolgens zou hij het dier met pijl en boog hebben geschoten, en het beest twee dagen hebben gevolgd terwijl het doodbloedde. Een geweer bracht het genadeschot, schrijft Business Insider.

GPS-zender

Alleen, dit was niet zo maar een leeuw. Hij heette Cecil, dertien jaar oud, en was de hoofdrolspeler in een onderzoek van de universiteit van Oxford naar zijn gedragingen in het park. Hij droeg een GPS-zender, die de informatie zou hebben geleverd over waar hij is gedood.

Als onderwerp van wetenschappelijk onderzoek stond Cecil symbool voor leeuwen in Zimbabwe. Onder toeristen stond Cecil bekend als vriendelijk – hij had geen probleem met fotocamera’s.

De jager is voorvluchtig. Tegen de omgekochte gidsen is een onderzoek ingesteld. Volgens de Zimbabwaanse autoriteiten duurde Cecils lijdensweg 40 uur, en werd hij gevild en onthoofd. Waar Cecils hoofd zich bevindt is nog onbekend. Gevreesd wordt voor het leven van Cecils zes jongen, die zijn dood misschien niet zullen overleven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl