Al jarenlang heerst de mythe dat de batterij beschadigd raakt als je je smartphone ’s nachts aan de oplader laat. Hoewel veel mensen zich daar toch al nooit iets van hebben aangetrokken, blijven anderen waarschuwen dat het slecht is voor de capaciteit van de batterij.

Die angst was een aantal jaar geleden nog enigszins terecht, maar tegenwoordig is het nergens voor nodig.

“Je telefoon de hele nacht ingeplugd laten, daar wordt je batterij niet minder van”, zegt Kyle Wiens, de baas van iFixit, een Californisch bedrijf dat bekend is van zijn reparatiegidsen en het uit elkaar halen van gadgets. “Het draait allemaal om het aantal volledige cycli en om hoe je de batterij gebruikt – hoeveel werk je hem laat doen.”

iphone 6 lightning port bottom 3.5mm audio jack

Foto:  Tech Insider/Antonio Villas-Boas

Wiens zegt dat de gemiddelde batterij van een smartphone 400 keer een volledige oplaadcyclus kan doormaken. Als hij wordt opgeladen als hij half leeg is, dan telt dat voor een halve cyclus. Met 400 cycli kan de batterij zo’n anderhalf jaar mee. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat sommigen het langer volhouden.

Maar je telefoon 's nachts in de oplader doen, zelfs als hij nog helemaal vol is, zal weinig veranderen aan het maximaal aantal oplaadcycli. Dat wordt wél beïnvloed door de manier waarop de telefoon gebruikt wordt.

"Wat betreft het langzame minder worden van een batterij moet in ogenschouw worden genomen dat telefoonbatterijen in een constante staat van verval verkeren", zegt een vertegenwoordiger van batterij- en opladermaker Anker. "Slapen terwijl je telefoon oplaadt verandert nauwelijks iets aan dat proces."

lg v20 usbc

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Dat komt omdat moderne smartphones zo gemaakt zijn dat ze vermijden meer stroom tot zich te nemen dan nodig is. Ze weten wanneer ze het rustig aan moeten doen.

"Smartphones zijn slim, zoals de naam al aangeeft", zegt de medewerker van Anker. "Elk apparaat heeft een ingebouwde chip die ervoor zorgt dat er niet meer verder geladen wordt als de telefoon 100 procent vol is. Daarom is er geen gevaar om de telefoon 's nachts op te laden, ervan uitgaande dat hij is gekocht bij een officiële dealer."

Het idee dat 's nachts opladen schadelijk kan zijn - of een serie mini-oplaadbeurten vormt die de batterij uitput - komt door de ervaringen met oudere technologie, zegt Wiens.

"Ik denk dat dat gevoel komt, omdat mensen vroeger hun telefoons of laptops op en neer zagen gaan tussen 99 procent en 100 procent", zegt hij. "Maar dat kwam meer door meetfouten van wat de software je liet zien, dan door iets anders."

lg g5 removable battery

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Toch blijft er één gevaar over als je je telefoon 's nachts ingeplugd laat: de temperatuur. Zoals Apple waarschuwt op zijn website kunnen de lithiumbatterij in moderne smartphones beschadigd raken door hoge temperaturen - hoewel het daarbij niet uitmaakt wanneer je het apparaat oplaadt.

Wiens zegt dat de meeste klachten over batterijen in smartphones komen van mensen die zeggen dat hun apparaat boven een bepaald punt niet op wil laden of stopt ergens op een percentage boven nul.

Mensen die daarmee te maken hebben, moeten waarschijnlijk gewoon hun batterij vervangen, zegt Wiens, maar ze kunnen ook proberen om hun apparaat helemaal op te gebruiken tot 0 procent en dan weer op te laden. Zo kan je de interne teller van de batterij weer opnieuw kalibreren. Nintendo raadde onlangs een vergelijkbare methode aan om een batterijprobleem op te lossen op zijn Switch-console.

Hoe dan ook, dat zijn problemen die niks te maken hebben met je batterij 's nachts opladen. Als je nog weinig batterij over hebt vlak voordat je gaat slapen, dan weet je vanaf nu dat je rustig tot de volgende ochtend in bed kan blijven liggen.