Minister Ivo Opstelten heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over de deal die staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) in 2000 als aanklager sloot met drugshandelaar Cees H.

Dat concludeert het tv-programma Nieuwsuur woensdag op basis van eigen onderzoek. Uit documenten zou blijken dat H. toch meer geld heeft gekregen dan Opstelten aan de Kamer meldde. De oppositie in de Tweede Kamer eist snel opheldering.

Vorig jaar moest Opstelten al in de Kamer op het matje komen vanwege onduidelijkheden over deze omstreden deal. Hij is politiek verantwoordelijk voor het optreden van Teeven destijds.

In april vorig jaar hield Opstelten vol dat met de deal 2 miljoen gulden was gemoeid en niet 5 miljoen, zoals H.’s voormalige advocaat Piet Doedens beweerde. Van die 2 miljoen moest H. nog een schikking van 750.000 gulden betalen. De rest kreeg hij inderdaad ‘belastingvrij’ terug.

Later gaf Opstelten aan dat Teeven “onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële ontwikkeling van de schikking” had. Ook meldde de minister dat hij geen bonnen heeft kunnen vinden van de deal.

Niet 2 miljoen, maar 4,7 miljoen

Maar Nieuwsuur zegt dat het zelf meerdere documenten heeft ingezien via mensen binnen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarin staan de exacte details, aldus Nieuwsuur.

Uit de documenten blijkt dat er op 10 september 2001 in één keer ruim 4,7 miljoen gulden buiten de belastingdienst om is overgemaakt aan H. Nieuwsuur stelt dat Teeven helemaal geen goedkeuring voor deze deal had. De top van het OM had slechts goedkeuring gegeven voor een bedrag van 2 miljoen.

Opstelten blijft bij verhaal

Opstelten hield donderdag in een verklaring vol dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd over een schikking. Volgens de minister is niet precies bekend hoeveel precies is overgemaakt aan Cees H.

Uit onderzoek naar de schikking blijkt dat "er géén financiële gegevens meer beschikbaar zijn: er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen. Er zijn ook geen andere documenten meer voorhanden."

Ook Teeven ontkent dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd. De staatssecretaris werkte in het verleden zestien jaar bij het OM en trad toen als aanklager op in grote zaken. "Ik kan u niet vertellen wat er binnen het OM is gebeurd. Het past niet aan ex-officieren van justitie om mededelingen erover te doen."

Voor zover Teeven weet, heeft hij de minister goed ingelicht. De staatssecretaris denkt ook niet dat er een fout is gemaakt. Hij herhaalde dat hij herinneringen aan de deal heeft, maar dat de feitelijke onderbouwing niet aanwezig was. Opstelten heeft dit al enkele keren aan de Kamer laten weten, zei Teeven.

Oppositie wil opheldering

De oppositie in de Tweede Kamer wil snel duidelijkheid van Opstelten over de berichtgeving in Nieuwsuur. D66-Kamerlid Magda Berndsen zei woensdag in het NOS Journaal dat Opstelten daarmee de Kamer op het verkeerde been gezet en "echt heel veel" heeft uit te leggen.

"Als dit klopt dan staat dit haaks op de eerdere uitspraken van minister Opstelten tijdens het debat over deze zaak. Hij sprak over een veel lager bedrag en zei dat het bankafschrift onvindbaar was. We moesten hem maar op zijn blauwe ogen geloven'', aldus Berndsen, die ook een debat met Opstelten wil over de kwestie.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg constateert dat de gegevens die Opstelten de Kamer eerder gaf "mogelijk niet kloppen''. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers moet de onderste steen boven komen om duidelijk te krijgen "dat dit geen doofpot was''.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen constateert dat Nieuwsuur wel boven tafel kreeg wat Opstelten niet wist te vinden. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks pleit voor een parlementair onderzoek naar de kwestie. Louis Bontes vindt dat Opstelten moet aftreden.

De PvdA met een summiere verklaring. Het Tweede Kamerlid Jeroen Recourt liet weten een brief van Opstelten te willen over de in Nieuwsuur geuite beschuldigingen. De VVD, de partij van Opstelten, reageerde niet. Jan Heijn Kuijpers, de advocaat van Cees H., zei woensdagavond in het televisieprogramma Pauw dat het bedrag dat Nieuwsuur bekendmaakte klopt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl