De Europese Commissie vergadert dinsdag over de omstreden Italiaanse ontwerpbegroting en heeft nog niet besloten of zij de Italiaanse regering zal vragen een nieuw concept in te dienen.

Uit een maandag gestuurde brief van minister van Financiën Giovanni Tria blijkt dat Rome wil vasthouden aan de cijfers voor 2019. “We zijn ons bewust van het schenden van de regels”, aldus Tria, maar de “moeilijke” maatregelen zijn volgens hem nodig om de economie aan te zwengelen.

Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) wil de commissie “geen crisis tussen Brussel en Rome. Mijn houding is die van een constructieve dialoog”, zei hij op de Franse radio.

Het zou voor het eerst zijn als Brussel de ontwerpbegroting van een lidstaat verwerpt. “Dat is het maximale wat we kunnen doen, en daar zal de commissie over discussiëren.”

Italië wil praten over begroting, maar ‘m niet aanpassen

Op een persconferentie maandag zei premier Giuseppe Conte dat de regering bereid is over de cijfers te praten. De Italianen hadden tot 12.00 uur de tijd gekregen om opheldering te geven over hun vorige week in Brussel ingediende conceptbegroting over 2019. Die wijkt “aanzienlijk” af van de EU-begrotingsregels.

De eerste conceptbegroting van de eurosceptische coalitieregering van Lega en de M5S (Vijfsterrenbeweging) zorgt ook voor onrust bij andere eurolanden en op de financiële markten. Het kabinet wil 37 miljard euro extra uitgeven.

Het begrotingstekort loopt volgend jaar op tot 2,4 procent. Met de vorige regering was een tekort van 0,8 procent van nationaal inkomen afgesproken.

Met een begrotingstekort van 2,4 procent blijft Italië weliswaar onder de Europese norm van een maximum tekort van 3 procent. Maar economen maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor de Italiaanse staatsschuld. Die bedraagt liefst 132 procent van het nationaal inkomen, ver boven de Europese norm van 60 procent.

De vrees is dat als Italië het begrotingstekort niet serieus omlaag brengt, er ook niets terecht komt van het terugdringen van de staatsschuld. Zeker om dat de economische groei van het land relatief laag. is. Voor dit jaar voorziet de Europese Commissie een groei van de Italiaanse economie met 1,3 procent en in 2019 daalt dat naar 1,1 procent.

LEES OOK: Zo kan Italië in 9 stappen de eurozone opblazen