Italië en de stad Milaan gaan het besluit van de EU-regeringsleiders om het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam te vestigen officieel aanvechten bij het Europees Hof van Justitie.

Het hof in Luxemburg liet weten dat de Italianen willen dat het besluit wordt geannuleerd.

Het EMA moet voor 30 maart volgend jaar van Engeland naar Nederland zijn verhuisd, omdat de Britten dan de Europese Unie verlaten. Dat vergt een dubbele verhuisoperatie, want het kantoor aan de Zuidas dat speciaal voor het geneesmiddelenbureau wordt gebouwd, is waarschijnlijk pas in november 2019 klaar.

Daarom betrekken de werknemers van het EMA eerst het Spark-gebouw bij treinstation Amsterdam Sloterdijk. Volgens de Italiaanse directeur van het EMA, Guido Rasi, is dat tijdelijke onderkomen aan de krappe kant. Het biedt de helft van de werkruimte die het EU-agentschap nu nog in Londen heeft.

Sommige activiteiten zullen niet uit de verf komen zolang EMA in het Spark-gebouw huist, aldus Rasi. Voor sommige bijeenkomsten moeten ze naar elders uitwijken. Maar “de kern van het werk kan doorgaan”.

Continuïteit in het geding

Italië wil nu dat er een nieuw besluit wordt genomen, omdat de continuïteit van het EMA in het geding zou zijn. De Italiaanse premier Paolo Gentiloni zei volgens media in zijn land dat het het niet makkelijk zal zijn het besluit te laten terugdraaien. “Maar we moeten het proberen.”

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zei dinsdag een rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens hem is de verkiezing volgens de regels verlopen.

Lees ook op Business Insider

Milaan verloor in november van Amsterdam na stemmingen en een loting. Nadat beide steden in de derde stemronde als enige twee overgebleven kandidaten net zoveel stemmen kregen, wees loting Amsterdam uiteindelijk als winnaar aan.

Italiaanse verkiezingsstrijd

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) toonde zich in een reactie enigszins geïrriteerd. “De Europese Raad heeft een besluit genomen.”

De Europese Commissie is wel verantwoordelijk voor de uitvoering van het besluit, maar wil geen deel uitmaken van het Italiaanse verkiezingsdebat, zei hij. De Italianen gaan in maart naar de stembus. De Litouwer suggereerde dat politici denken stemmen te kunnen trekken door de kwestie op te brengen.

Andriukaitis zei in nauw contact te staan met de Nederlandse regering, zodat aan alle verplichtingen rond EMA kan worden voldaan. Volgens hem staan mensenlevens op het spel.