De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zijn terugtreden aangekondigd. Conte zei dinsdag in de Italiaanse Senaat dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan president Sergio Mattarella.

Volgens Conte is de regering van de Vijfsterrenbeweging M5S en de rechts-populistische Lega “hier geëindigd”. De regeringscrisis werd ingeluid door Lega-leider Matteo Salvini die nieuwe verkiezingen wil afdwingen.

Conte bood zelf zijn ontslag aan, om te voorkomen dat er zou worden gestemd over een motie van wantrouwen tegen zijn regering. De coalitie van de twee populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging is door het aftreden van Conte definitief uit elkaar gevallen.

De Italiaanse president Sergio Mattarella is nu aan zet. Hij moet bepalen of er nieuwe verkiezingen komen, of dat het mogelijk is een nieuwe regering te vormen met een alternatieve coalitie. In het laatste geval hoeven er geen nieuwe verkiezingen te komen.

Ook kan de president ervoor kiezen om een tijdelijke regering te installeren om enkele belangrijke begrotingsmaatregelen door te voeren.

Lega aan kop in peilingen

In de peilingen staat Salvini’s Lega-partij bovenaan met ongeveer 36 procent van de stemmen, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden in Italië. De Vijfsterrenbeweging is de afgelopen maanden flink teruggevallen naar 19 procent. De  centrumlinkse Partito Democratico (PD) haalt ongeveer 23 procent in de peilingen.

Hoewel nieuwe verkiezingen de Lega van Salvini met afstand de grootste partij kunnen maken in het Italiaanse parlement, is de vraag of deze partij een coalitiepartner kan vinden, nu de betrekkingen met de Vijfsterrenbeweging zijn bekoeld.

Lees ook op Business Insider

De twee regeringspartijen lagen onder meer overhoop over de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Turijn en Lyon. De Lega was een sterke voorstander, de Vijfsterrenbeweging vond dit project geldverspilling.

LEES OOK: In Italië kun je huizen van €1 kopen: ik bezocht ze en zag wat er nog aan moet gebeuren