De Duitse politie heeft een zelfgemaakte vlag van Islamitische Staat gevonden in de kamer van de Afghaanse tiener die met een bijl en een mes passagiers van een trein aanviel in het zuiden van Duitsland.

Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren verklaard.

De zeventienjarige migrant verwondde vier mensen bij de aanval maandagavond bij het Beierse Würzburg. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. De slachtoffers komen uit Hongkong.

Na de aanval op de passagiers zou de jongeman de trein uit gevlucht zijn. Een speciale eenheid van de politie, die toevallig in de buurt was, zette de achtervolging in. Inmiddels waren er ook hulpdiensten gearriveerd. De jongen viel ook hen vervolgens aan en werd daarop door de speciale eenheid doodgeschoten.

Onderzoek motieven

Na het incident verklaarden getuigen dat de Afghaan “islamitische kreten” had geslaakt tijdens zijn daad. Hij zou onder andere Allahu Akbar (God is groot) hebben geroepen.

De Afghaan was in zijn eentje naar Duitsland gereisd. Hij zat sinds maart in een vluchtelingenopvang in Ochsenfurt. Twee weken geleden was hij bij een pleeggezin ondergebracht.

Er zijn geen aanwijzingen dat de tiener banden had met islamitische terreurnetwerken, verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken van Beieren dinsdag.

Lees ook op Business Insider

Hij reageerde daarmee op de claim van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) dat de zeventienjarige migrant een van haar strijders was. Volgens minister Joachim Herrmann koos de Afghaan zijn slachtoffers willekeurig. Door de aanval in de trein vielen vier gewonden. De slachtoffers behoren tot een familie uit Hongkong. Later verwondde de Afghaan tijdens zijn vlucht nog een vrouw licht.

Uit documenten die bij de aanvaller thuis zijn gevonden, blijkt volgens Herrmann dat de Afghaan ,,de laatste tijd uit zichzelf radicaliseerde”. Er is onder andere een tekst gevonden in het pashtu, een taal die in Afghanistan en Pakistan wordt gesproken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl