Hypotheekrentes leken jarenlang alleen maar te kunnen dalen. Maar woensdag kwam Rabobankdochter Obivon met een een renteverhoging. Is de bodem van de markt bereikt?

Hypotheekverstrekker Obvion, een dochter van de Rabobank, verhoogt de hypotheekrente, zo werd woensdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst in lange tijd dat de rente op hypotheken wordt verhoogd.

Obvion verhoogt het tarief voor hypotheken met een rentevastperiode van 10 tot en met 15 jaar met 0,2 procent. Deze verhoging is mede het gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrente, aldus Obvion.

Dat Rabo-dochter Obvion nu ook deze stap zet, betekent niet dat Rabobank eveneens snel met een verhoging komt. De bank neemt hierover eigen besluiten, zegt een woordvoerster. Eerder dit jaar voorspelde Bert Bruggink, financieel directeur van Rabobank, wel dat de hypotheekrente de komende jaren flink oploopt vanwege hogere kapitaaleisen voor banken die ophanden zijn in Europa. Maar zijn betoog had betrekking op een langere termijn, aldus de zegsvrouw.

Stijgende rentes staatspapier

De recente stijging van hypotheekrentes heeft vooral te maken met een omslag die zich de afgelopen weken voordeed op de markt voor staatsleningen, die bepalend is voor de ontwikkeling van veel andere rentes.

Mede door de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) verdampte de rente op toonaangevende tienjaarsleningen in de eerste maanden van dit jaar nog bijna volledig. Maar sinds enkele weken is een kentering zichtbaar.

Zo steeg de rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar afgelopen dinsdag naar 0,9 procent. Dat is nog altijd zeer laag, maar hoger dan een historisch dieptepunt van 0,22 procent dat op 20 april werd bereikt.

Hypotheekrentes op de bodem?

Voor huiseigenaren die een nieuwe rentevaste periode moeten afspreken is er voorlopig nog weinig aan de hand. Maar intermediair De Hypotheekshop waarschuwde deze week in zijn nieuwsbrief wel dat het feest van dalende rentes wellicht voorbij is. "Ruim twee jaar lang zijn we verwend met alleen maar hypotheekrentedalingen maar wellicht is de bodem bereikt. Als de stijging van de kapitaalmarkt structureel blijkt, kan dit gevolgen hebben voor de hypotheekrente."

Onderstaande grafiek laat zien op welke niveaus de gemiddelde hypotheekrente zich bevindt voor diverse looptijd. Opvallend is vooral dat het vaak goedkoper is om de hypotheekrente voor vijf jaar vast te leggen dan om een variabele hypotheekrente te nemen.

(klik voor uitvergroting; bron: De Hypotheekshop)

hyporente

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl