Black Friday, Cyber Monday en de meer traditionele feestdagen komen er weer aan. Voor een hoop Nederlanders is dat het moment om een nieuwe smartphone aan te schaffen.

Dan kom je al gauw uit bij Apple en Samsung, de twee oude rivalen die elkaar met de iPhone- en Galaxy-toestellen al ruim een decennium proberen af te troeven. Huawei kwam daar de afgelopen jaren tussen, maar nu de Chinese fabrikant door Google uit het Android-programma is gekickt zijn de Huawei-telefoons niet langer een serieus alternatief.

Maar welk toestel moet je dan kopen? Dat is natuurlijk vooral afhankelijk van je budget.

iPhone versus smartphones van Samsung

Wij hebben de telefoons die Apple en Samsung in Nederland aanbieden op een rij gezet. Daarbij hebben we gekeken naar de officiële webshop van beide fabrikanten.

Let op: bij veel webshops zijn iPhones en Galaxy-toestellen goedkoper te krijgen. Met name de toptoestellen van Samsung dalen na de introductie snel in waarde, tot wel honderden euro’s onder de adviesprijs.

Kijk daarvoor bij prijsvergelijkers van bijvoorbeeld Tweakers, Hardware.info of Kieskeurig. Maar om de vergelijking eerlijk te houden gaan wij uit van de prijzen die Samsung en Apple hanteren.

Dan valt op dat Samsung meer modellen aanbiedt in alle prijsklassen. Een Galaxy A10 heb je al voor 150 euro, terwijl je voor de Galaxy S10 Plus met 1 TB aan opslag 1.599 euro kwijt bent. Ook heeft Samsung meer smartphones: alleen al in 2019 bracht Samsung 13 verschillende toestellen uit in Nederland.

Lees ook op Business Insider

Maar ook Apple heeft tegenwoordig een behoorlijk portfolio. De iPhone is in zes verschillende smaken te koop, van de iPhone 8 uit 2017 tot de splinternieuwe iPhone 11 Pro Max die in de duurste uitvoering 1.659 euro kost. En een mooie bonus: als je je oude iPhone inlevert, krijg je korting op de onderstaande prijzen.

 

Lees meer: