• Apple introduceerde vorige week de nieuwe iPhone 13 en maakte gelijk oudere modellen goedkoper.
  • Ook stopte Apple de verkoop van de iPhone 12 Pro en Pro Max.
  • Toch kan je de Pro-modellen van vorig jaar nog kopen, en daar kun je flink op besparen als je het goed doet.

Vorige week trok Apple het doek van de langverwachte iPhone 13. Ook de iPhone 13 Pro werd gelijk getoond. Natuurlijk heeft het nieuwe model weer de nodige updates tegenover de telefoons die Apple vorig jaar rond dezelfde tijd presenteerde. Denk hierbij aan betere accuduur, betere camera’s en een nog beter scherm.

Tijdens de presentatie ging Apple direct aan de slag met de webshop. Het resultaat: de iPhone 12 Pro en Pro Max zijn niet meer te koop. Mensen die dachten dit model voor 100 euro minder aan te schaffen, hadden pech. Of toch niet?

Nu de levering van de iPhone 13 Pro en Pro Max om de hoek staat (24 september krijgen de eerste mensen hem binnen), beginnen retailers de prijzen van de iPhone 12 Pro en Pro Max naar beneden bij te stellen. Dat kan in sommige gevallen om meer dan 200 euro gaan.

Maar niet alle telefoonverkopers zorgen ervoor dat je goedkoper uit bent met een oudere telefoon. We kwamen er één tegen waarbij je bij het afsluiten van een abonnement met een iPhone 12 Pro duurder uit bent dan als je hetzelfde abonnement neemt met de iPhone 13 Pro.

We gaan in alle gevallen uit van de 128 GB-versie in de kleur 'grafiet'. We delen het op in de volgende categorieën: goedkoopst, goedkoper en oppassen. Die laatste categorie bestaat omdat de iPhone 12 Pro in sommige gevallen dus ook duurder kan zijn dan zijn nieuwere tegenhanger.

iPhone 12: goedkoopste

Het goedkoopst is het afsluiten van een abonnement met een telefoon erbij. In dat geval kan een prijs van een iPhone 12 Pro 128 GB onder de 900 euro uitkomen. Dat is ruim 250 euro minder dan dat je er twee jaar geleden voor moest betalen (1.159 euro).

Als voorbeeld keken we naar Vodafone. Bij het afsluiten van een tweejarig RED-abonnement met onbeperkt internet en bellen, betaal je voor een iPhone 12 Pro 128 GB maar 838 euro. Goedkoper wordt het niet.

Een iPhone 12 Pro Max 128 GB heb je ook het goedkoopst bij Vodafone. Als je hetzelfde abonnement kiest, betaal je 936 euro voor het toestel. Dat scheelt meer dan 300 euro (nieuwprijs was 1.259 euro).

iPhone 12: goedkoper

Wil je liever geen abonnement afsluiten? Dan kun je terecht bij Bol.com. Daar betaal je op het moment van schrijven 969 euro voor een nieuwe iPhone 12 Pro 128 GB. Ongeveer 200 euro minder dan twee weken geleden. De grote broer kost ietsjes meer. Voor een iPhone 12 Pro Max 128 GB betaal je 1.039 euro bij dezelfde verkoper, die ook hier tevens de goedkoopste is.

We namen ook kort een kijkje bij de aanbieders van refurbished telefoons, maar deze kunnen we op dit moment alleen maar afraden.

Ja, de iPhones die hier aangeboden worden kosten minder dan de nieuwprijs die Apple twee weken terug nog vroeg, maar ze liggen nu op vergelijkbaar niveau als een nieuwe iPhone via een andere verkoper. Je betaalt dan dus rond de 1.000 euro voor een tweedehands telefoon (in nieuwstaat) terwijl je voor hetzelfde geld een nieuwe kunt hebben.

iPhone 12: oppassen

Bij vrijwel elke winkel waar we keken waren de iPhone 12 modellen goedkoper geworden (op wat zakelijke verkopers na, maar die waren al sinds de eerste dag van verkoop duurder dan Apple). Toch viel één aanbieder op: T-Mobile. Bij het vergelijken van contracten tussen de iPhone 13 Pro en 12 Pro viel het op dat de 12 Pro duurder was in de maandelijkse kosten, terwijl de oudere telefoon wel goedkoper was.

Het venijn van deze constructie zit hem in het feit dat T-Mobile de abonnementsprijzen bij de keuze voor een iPhone 12 Pro duurder maakte dan bij de keuze voor een iPhone 13 Pro. We keken naar het abonnement van 15 GB per maand, die 17,50 euro kost als je een iPhone 13 Pro kiest, maar waarvoor de provider 20,50 euro in rekening brengt als je er een iPhone 12 Pro bij wilt.

Ter vergelijking: als je voor een maandbedrag van 35 euro gaat, moet je voor een iPhone 13 Pro nog eenmalig 635 euro betalen en kost een iPhone 12 Pro je maar liefst 717 euro.

Kortom, denk niet blindelings dat het kiezen voor een oudere telefoon goedkoper is. Als je niet oppast, kan het zomaar duurder uitvallen. Gelukkig vonden we bij geen van de andere grote aanbieders een dergelijk verschil in abonnementsprijzen.

LEES OOK: Een e-mail van Steve Jobs toont plannen voor een ‘iPhone Nano’ die er nooit kwam – wist hij al dat kleine telefoons slecht zouden verkopen?